בקריאה מהירה של תקנון אופק (קישור) ניכר כי יש הפרות של מספר לא קטן של סעיפים, בעיקר בנושא האסיפה הכללית ומנגנון ההצבעה.
אי אפשר להקל ראש בנושא. אגודת אשראי שצריכה לעמוד בדרישות רגולטוריות נוקשות ביותר אבל לא מכבדת את התקנון שלה עצמה - הוא סימן רע לבאות.
להלן כמה סעיפים שלכאורה אינם מתקיימים:
(בנושא הצבעות חברים):
22.8 עלה מספר החברים באגודה על ,400 תהא האגודה רשאית לאפשר לחברים להצביע באמצעות האינטרנט, בדרך של מילוי כתבי הצבעה, כמפורט להלן בסעיף 22.16
.22.9 קבעה האגודה אפשרות להצבעה באסיפה הכללית באמצעות האינטרנט, תקיים האגודה במועד ההצבעה גם אסיפה כללית פיזית, באופן שהחברים שיחפצו בכך יוכלו להגיע למקום קיום האסיפה הכללית ולהצביע בהרמת ידיים או במילוי אישי של טופס הצבעה במקום, ואולם הקולות באסיפה כללית כזו יספרו יחד עם קולות המצביעים באמצעות האינטרנט, ולא יהיה מניין חוקי נדרש לקיום האסיפה.
.22.16 תהליך הצבעה באמצעות האינטרנט:
.22.16.1 ההצבעה תתבצע באתר מאובטח ברמת אבטחה גבוהה מתוך אתר האינטרנט של האגודה.
.22.16.2 ההצבעה תתבצע על גבי טופס הצבעה, שימצא במקום בולט באתר
של האגודה. טופס ההצבעה יכלול את פירוט כל הנושאים על סדר יומה של
האסיפה, פרטים לגבי כל אחד מהנושאים, והצעת החלטה מנוסחת באופן
שניתן להצביע בעדה או נגדה. בעניין מינוי חברי הנהלה, יכלול טופס
ההצבעה לכל הפחות את הפרטים הבאים לגבי כל חבר הנהלה חדש מוצע:
שם, תאריך לידה, עיסוק, קורות חיים מקוצרים, ולגבי כל דירקטור מכהן
שמתבקשת הארכת כהונתו: שם, מועד תחילת חברות בהנהלת האגודה,
חברות בועדות הדירקטוריון. נדרש רוב מיוחד להצבעה בסעיף מסויים שעל
סדר היום, יצוין הדבר במפורש בטופס ההצבעה.
.22.16.3 טפסי ההצבעה באינטרנט יאפשרו הצבעה לאחר מועד האסיפה.
.22.16.4 האגודה תנפיק לכל חבר קוד זיהוי אישי וסיסמה אישית לכניסה לאיזור
ההצבעה באתר האינטרנט של החברה. הקוד והסיסמה הינם אישיים וחל
איסור מוחלט להעבירם לאדם אחר, לרבות חבר אחר באגודה, וכן חל איסור
מוחלט להצביע בשמו של חבר אחר, תוך שימוש בקוד ובסיסמה האישיים
שלו.
כמו כן יש את נושא העיון בפנקס החברים (סעיף 10 בתקנון), נושא שכבר עלה בפוסטים אחרים.
איך יוצרים מנגנון הצבעה התואם להנחיות התקנון? איך אוכפים שימוש במנגנון זה ע״י האגודה ומונעים המשך המצב הקיים המנוגד לתקנון?
ככל שאני זוכר לא יישמו את זה כי לא מצאו מנגנון טוב לזה מהמוכן, ובכל מקרה צריך להבין כי אין מנגנון טוב להצבעה אלקטרונית מקוונת שגם שומר על אלמוניות ההצבעה. יש מי שיהיה מוטרד מזה שניתן לברר מה הוא הצביע.
בכל ההצבעות המשמעותיות באופק, היתה הצבעה אלקטרונית מאובטחת, במשך מספר ימים. חשבנו שאין צורך בכך כאשר מדובר באישור של מאזן, אך לאחר הערה של האגף לאיגוד שיתופי, הוחלט כי כך יערכו כל ההצבעות מעתה, בעיקר כדי להבטיח שרק חברי האגודה משתתפים בהצבעה.
אם יש למישהו חשש שמשהו לא מתנהל לפי התקנון, מוזמנים להפנות ישירות אלי.
“הערה”?
אולי תספרי פה את האמת. זה נבע בעקבות התלונה שלי לאגף לאיגוד השיתופי וחקירה שלהם שנדהמו לגלות שאין כלל מערכת הצבעות.
התשובה היתה שהם מסתמכים על סוג מסויים של תקשורת שנבע מהקורונה אלא שמישהו שכח שהקורונה כבר הסתיימה מזמן.
בבקשה לא לייפות את גודל המחדל.
“הערה”. הצחקת אותי.
עניין ההצבעה המקוונת האסיפות הוא הרבה יותר חמור מאשר מנגנון ההצבעה עצמו.
אסיפה כללית לא אמורה להיות נשלטת ומנוהלת ע"י הועד המנהל. בתחילת אסיפה הנוכחים/ות אמורים (לפי התקנון אאל"ט) לבחור מנהל אסיפה ומזכיר אסיפה, ואלו יכולים לכוון את הדיון לאו דווקא בכיוון אשר נוח לבעלי התפקידים הביצועיים באגודה. וכן, לצד ההצבעה המקוונת אמורה להתקיים בכל מקרה גם אסיפה פיזית, שמאפשרת אינטראקציות אחרות מאשר דרך מערכת כמו ‘זום’, ולא מאפשרת השתקות אם אנשים לא מוכנים לשתוק וכן הלאה.
(אם כי - אומר בכנות שגם עם הקפדה על קוצו של יוד מבחינת התקנון, היעדר ההתארגנות בקרבנו החברים יצר מצב בו, להערכתי, לוועד המנהל יהיה די קל להעביר כמעט כל דבר בהצבעה באסיפה כללית, בין אם הוא מוצדק או מופרך.)
בפורום הזה יש כרגע פחות מ-20 איש. נגיד שיהיו בו אפילו 100 איש, וכולם חושבים כמונו. האם ההנהלה לא מסוגלת להביא 110 גופות חמות מתוך 15,000 כדי להעביר החלטה? הם בכל זאת נמצאים באופק כבר הרבה שנים.
אני אצא בהערכה פרועה שמתוך כל מי שמעניין אותו לדעת מה קורה, לפחות 50% נמצאים בקבוצת הפייסבוק. סיכמתי עם @odedmish שהוא מפרסם שם הזמנה ל־100 איש. ביינתיים אחד לא נכנס לפה. זה נראה שמעט מאוד מתעניינים? אני מקווה שנפזר את ההזמנות דרך ההנהלה בקרוב מאוד, אחרת, גם אם תרצו אין זו אגודה.
אין כאן עניין של הפרת תקנון. מותר על פי חוק לערוך אסיפות בזום. מותר לערוך הצבעות באסיפות. לכן פעלנו באסיפות זום, כמו באסיפות פיזיות.
הועלתה שאלה על ידי נציג רשם האגודות לגבי איך מוודאים שרק חברים נכנסים לאסיפה. יש דרך לעשות זאת, אבל, מנסיון עבר, אם נאפשר הצטרפות רק עם לינק ייעודי, יהיו חברי אגודה שלא יצליחו לעשות זאת בזמן אמת.
הזיהוי לפי שם המופיע בזום, עשוי לא להיות מספק בתנאים מסוימים. לכן החלטנו שעדיף לאפשר לכולם להשתתף באסיפה, בלי לדקדק בשאלת החברות, כדי לא למנוע השתתפות בשל קשיים טכנולוגיים, ולהעביר את כל ההצבעות למערכת הצבעות, כפי שנעשה פעמים רבות בעבר.
לא הבנתי. אין כל קושי חוקי עם הצבעה מקוונת.
לגבי בחירת יו"ר ומזכיר - נכון שצריך לעשות זאת. מודה שבעשרים וחמש השנים בהן אני עובדת כיועצת משפטית של עמותות ואגודות, מעולם לא נתקלתי ביו"ר אסיפה או מזכיר אסיפה, שלא היו בעלי תפקידים או שהיה יותר ממועמד יחיד
לגבי החובה לנהל במקביל אסיפה פיזית - זו היתה בעבר ההנחיה של רשם האגודות השיתופיות. מזה מספר שנים יש הנחיה לפיה ניתן לקיים אסיפות שאינן פיזיות. הנחיית רשם לעניין זה גוברת על סעיף בתקנון.
יפעת, יש כאן הפרת תקנון. ראי את הסעיף שציטטתי. הוא לא מתקיים. יש כאן הפרת תקנון. איך אתם מתכוונים לתקן את ההפרה? יש סעיפים נוספים שלא מתקיימים העלתי רק אחד כדי שהשיח יהיה ממוקד. @yifat.solel
אין הפרת תקנון. התקנון מתיחס להצבעה שתהיה מאובטחת. הוא נכתב בימים בהם עוד לא היו מערכות כאלה שפעלו ולכן נכתב דרך אתר האגודה. העניין הוא האבטחה. כל ההצבעות המשמעותיות באופק נעשו עד היום באמצעות האינטרנט. הצבעות באסיפה כללית, שעניינן אישור מאזנים נעשו תמיד בהרמת ידיים. כך עשינו גם באסיפה בזום.
כפי שכתבתי, התנהל דיון בינינו לבין נציג רשמת האגודות בשאלה איך מזהים את האנשים בזום ויודעים שרק חברים מצביעים. כפי שפירטתי בהודעה הקודמת, יש לזה מספר פתרונות, והודענו שנעדיף לערוך את כל ההצבעות כחשאיות באופן מאובטח על פני הקשחת אופן העלייה לדיונים באסיפה הכללית וכך יעשה.
יפעת, יש הפרת תקנון. התקנון קובע במפורש הצבעה מאובטחת באתר האגודה. ההצבעה האחרונה היתה בזום, לא מאובטחת, לא מזהה את החברים המצביעים, ולא עומדת בתקנון.
לא חשוב מתי נכתב התקנון. זו לא פיסת ניר סתמית, אלא כללים מחייבים. אם אתם רוצים לשנות את התקנון שיתאים לזמן הנוכחי יש דרך ברורה לעשות זאת - ע״י הצבעה של 75% מהחברים. הטיעונים שלך לא מקובלים ולא נכונים, ומאד מצער שאת חוזרת עליהם שוב ושוב כאילו אין בעיה. יש בעיה, האגודה פועלת בניגוד למוגדר בתקנון. וזה עליכם בתור הוועד המנהל.
קיום אסיפה באופן פיזי איננו עניין טכנולוגי, אלא עניין פוליטי שלא ניתן להפריז בחשיבותו. אם תרצה הקבלה, אסיפה מקוונת דומה למשפט שמתקיים כאשר הנאשם אינו נוכח באולם.
לו הכרת בכך שהתשובות שיפעת העלתה כאן אינן מספקות, וחלקן אינן רלבנטיות לטענה, היית מבין מדוע הן מעוררות התנגדות כזו.