אני לא רואה את הפואנטה, ואסביר.
כרגע אנחנו בשלב פשוט של עוגן או לחדול. אין לאופק איך לשרוד באף צורה אחרת. אני רואה דיבורים על לתרום ועל פתיחת פרויקט גיוס, אבל אני לא רואה אף אחד קם ועושה (כמו שאני קמתי והקמתי פה את האתר הזה).
מי שמסרב לדיל עם עוגן צריך להתכונן להרים חלופה. גיוס של 10 מליון שקלים תוך חודש (או לפחות התחייבות לתרומות) ועוד 10 מליון בחודש-חודשיים שאחרי, והמשך בעוד 60 מליון לצרכי הפעלה שוטפת עד שנגיע למימון עצמי מלא (אין לי מושג אם המספרים נכונים, אני מצטט את תום לפי התוכנית העסקית). אז אני אשמח לשמוע שקמה חבורה והרימה תוכנית עבודה שמראה איך זה קורה ומתחילה להרים את זה.
אחרת העתיד הוא עם עוגן, ומי שלא מרוצה מזה מוזמן לוותר על המניה שלו באופק. אולי אפילו נשכנע את עוגן שכמליון שקלים יוקצבו במוכרז מראש לשמש להחזר מחיר המניה למי שירצה לפרוש, וישוחררו משורה נגיד עד קיץ 2025 אם לא יהיו מרוצים מהתקדמות השת"פ.
אחרת אני ממש לא מבין מה אנחנו עושים פה. מתישהו צריך לחתוך ולדבר על (סליחה) היום שאחרי ולא להמשיך לריב במעגלים, כי עוגן גם יכולה למשוך את ההצעה ולהקים בנק לבד, ורובנו בוודאי גם נפתח שם חשבון ברצון ממילא.
אז הצענו מספר בלמים ואיזונים למנוע הפרטות ולקדם אמון.
אפשר לדרוש שהפרטות דורשות רוב של 7/9 בוועד או אפילו 9/9, ואז עוגן לא צריכים 5 חברים בוועד.
אפשר לדרוש שתקום מועצת חברים שיהיה לה ווטו להחלטות ועד עם או בלי סייגים או רק בנושאים “כואבים”. או לפחות שלמועצה תהיה אפשרות לדרוש שהצבעות מסויימות יעברו לידי כלל האסיפה.
יש פתרונות, זו הפואנטה, שכל המפחדים ירגעו. אני חוזר ומזכיר, החפיפה הרעיונית שלנו עם עוגן מאוד גבוהה, הם רוצים לתת לנו 80 מליון ש"ח וליווי מקצועי של אנשי כספים. אנחנו לא נוותר על המבנה הקואופרטיבי (להפך, אנחנו רק מתחילים לבנות קהילה באיחור של 10 שנים) והם לא מחפשים למכור את הבנק.
זה סידור ווין-ווין שאין שני לו, בואו נקדם אותו כבר ונפסיק לגרור רגליים!
הפואנטה היא שההחלטה היא בידי החברים ולא בידי ההנהלה. אומר שוב, אני לא נגד ההתחברות עם עוגן, את עמדתי אקבע רק אחרי שאלמד את הפרטים לעומקם. אבל כמו שכבר אמרה @yifat.solel , זו החלטה שחייבת אישור אסיפה. כיוון שהתקנון קובע שהחלטה מיוחדת יש לקבל ברוב של 75% מהחברים, לדעתי זו החלטה מיוחדת ללא ספק, ולכן צריך לקבל אותה ברוב שכזה. גם אם זה אומר לוותר על חלום אופק, ואם יש אופציית מכירה לעוגן של כל התשתית שהוקמה ובכסף הזה לאפשר לכל מי שירצה לפדות את מנייתו ולצאת זו אופציה לא גרועה. אני בטוח שמה שיש היום לאופק ביד שווה לפחות 15 מלש"ח. וההצעות שאתה מציע בסוף התגובה,
הן בהחלט סבירות מתקבלות על הדעת ויכולות להביא אותי לתמיכה בהסכם.
אני לא חושב שזה נכון. אנחנו (וכשאני אומר אנחנו אני מתכוון להנהלת האגודה) יצרנו בעמל רב תשתית חוקית הרגולטורית שלא הייתה קיימת לפני כן. זה לקח בערך 10 שנים. עוגן יידרשו לבזבז סדר גודל דומה של זמן.
רוצה לומר - גם לנו יש כח מיקוח.
אנחנו מסכימים לעמדה הזו, אבל לטעמי אתה אופטימי מדי ונותן מדי אמון בעוגן וכוונותיהם.
אני חושש שהם ינסו לדחוק אותנו עם הגב לקיר.
אנחנו צריכים להיות זהירים וערניים ולהבטיח שכך או אחרת יהיו מנגנונים שיגנו על האינטרסים של הקואופרטיב.
אז למה מתלכתחילה הם מעוניינים בשותפות איתנו? אין לנו שום דבר להציע להם חוץ מהתשתית שכבר יצרנו והעובדה שהכל מוכן. אגב - גם 15,000 לקוחות ראשונים זה לא בקטנה.
בגדול - מה שכתבתי.
אני לא רוצה להכנס לספקולציות לגבי הכוונות שלהם.
אני לא מכיר אותם, ייתכן שהם אנשים נפלאים וארגון נפלא.
בוא נניח שפשוט הם לא שמים קצוץ על הקואופרטיב, מבחינתם זה פתח לצרות מכל מיני סוגים.
הפחד שלי זה שהם ינסו לכפות עלינו תנאים שיפגעו בנו ולא יהיו מוכנים להתגמש.
נקווה שאתבדה.
חושב בקול רם:
בנק בטח דורש הרבה יותר מ-10 מליון כדי להתניע. נגיד 100 מליון.
מצד שני הם יכולים להרים עמותת אשראי רזה של 100 איש ולתת להם כסף כמו לנו, ויהיה להם גם פיתוח טכנולוגי וגם שנתיים-שלוש של בירוקרטיה. לא 10 אבל זה עדיין זמן. ככל הידוע לך הם אולי אפילו כבר התחילו ויראו איזה פרויקט מבשיל קודם.
אני ברצינות שואל כבר למעלה מחודש מהם הסיכונים שאנשים רואים פה. אילו שינויים עלולים לקרות באופק בעקבות השת"פ? אני יכול מקסימום לדמיין שאם האינטרסים שלהם חברתיים, הם ירצו לתת חברות במחיר נמוך משמעותית לאנשי עשירונים תחתונים. זה רע לנו? מפריע למישהו שיכנסו כמה מאות או אלפי אנשים במחיר מניה של 100ש"ח נגיד? אני לא מצליח להבין בדיוק ממה יש לנו לפחד.
עניתי על זה יותר מפעם אחת.
הפחד הבסיסי ביותר הוא שבגלל שהקואופרציה היא זרה לעוגן הם ידרכו עליה, אולי אפילו לא במתכוון, וירוקנו אותה מתוכן / לא יאפשרו לה להתפתח. שמתוך חשדנות או הרתעות הם לא יסכימו לאף מהלך שמפתח עוד יותר את המנגנונים הדמוקרטיים כמו למשל הקמת מועצה. מזכיר שאחת ההצעות של הצוות הייתה לשייך תפקידים לחברי וועד ולחלק אותם לוועדות, כדי לחייב יותר אחריותיות, מעורבות ושקיפות - האם הנציגים מטעם עוגן יסכימו לזה?
אבל יש גם פחדים נוספים.
שעוגן תדחוף מדיניות שיותר תואמת את האג’נדה שלה, כמו למשל שירותים לעשירונים תחתונים (ברמה הערכית אני בעד) בדרך שתעקוף את הערוצים הדמוקרטיים של האגודה.
שעוגן תמנע מאופק לקדם שירותים בנקאיים תחרותיים כמו משכנתאות או סחר בני"ע בגלל לחץ של תורמים.
שעוגן תפעיל לחץ על פירוק האגודה כדי להישאר עם בנק חברתי בו היא לא צריכה לתת דין וחשבון לאף אחד.
שעוגן תנסה לחבל בהגעה של אופק להון עצמי מספק כדי להפוך לבנק קואופרטיבי כדי למנוע היפרדות עתידית.
כל אחד מהתרחישים האלו הוא סביר במידה כזו או אחרת - אני לא בהכרח אומר שבסבירות גבוהה. אני פשוט לא אוהב את הרעיון שאנחנו נכנסים לחתונה הזו בלי שום דבר ששומר עלינו - גם על האופי של אופק שאנחנו רוצים לשמר וגם עלינו, החברים.
וגם - יכול להיות שהכוונות של עוגן הן טהורות, היום. ובעוד כך וכך שנים תתחלף ההנהלה, והכוונות שלה יהיו אחרות. ומתישהו ייכנס בעל הון חזק לתמונה ויתחיל להזרים כספים לתוך עוגן. אולי אפילו עד לכדי רמה שהוא יתכבד למנות את יו"ר הוועד המנהל שלהם…
רוצה לומר - איזונים ובלמים זה כביש דו סתרי. אבל במתכונת הנדונה הם מבטיחים לעצמם שליטה, ואנחנו נשארים עם המילה שלהם.
מעניין מה השקט שהשתרר פה, מתחילים את אוגוסט, בחירות לוועד אמורות להתקיים לאחר שתסתיים ההארכה שהרשמת אישרה, ולא שומעים כלום מההנהלה. האם יש התקדמות כלשהי במו"מ עם עוגן ?
למה לו אספה מקוונת? הרי ברור ש באספה פרונטלית לא יהיו 15אלף חברים, אולי מאית מכמות החברים.
כלומר רק 1/100 ידעו באופן ישיר מה קורה ויחליטו אם לאשר לקיים הצבעה לגבי הבחירות.
בנוסף אספה מקוונת אפשר להקליט ולהפיץ לכל חברי האגודה.
שאלות מצויינות. @tom_dromi_hakim אני חושב שיש מקום לפחות למפגש או שניים של Q&A, ואז אסיפה. מה מעכב את זה כרגע? למי להגיש הצעות לסדר והצעות תקנון, למשל זו של מועצת החברים?
האם הדחייה בתשובת עוגן בגלל הצורך לבצע בדיקות במשך כחצי שנה אמורות להביא לעוד דחייה של הבחירות לוועד ההנהלה ? הבחירות לאחר שנדחו היו צריכות להתקיים בסוף אוגוסט.