חוות דעתי המאוד אישית על סיפור טריא ושתופי פעולה דומים

@Gadi_W איזה הבהרות אתה מחפש? בגדול כרגע הצפי כפי שהוצג במפגש השנתי האחרון לתחילת פעילות של ניהול חשבון עו"ש ופקדונות לקראת סוף השנה הזאת תחילת השנה הבאה. כרגע הבעייה המרכזית היא הון לתחילת הפעילות (מה שהוביל למהלך של מו"מ מול עוגן שיכנסו כמשקיעים - מדובר על סכומים של כ 40-50 מיליון ש"ח). בגלל הגדרות משפטיות של אופי הפעילות של אופק ושל עוגן יש קושי במציאת נוסחה של חיבור וכל זה כרגע במו"מ שתוצאותיו לפני חתימה יוצגו לחברים. זה באמת איזה שהוא סיכום מאוד כללי ברמת המאקרו. בבקשה לא להתפס לתאריכים או סכומים כמשהו מוחלט כי יכול להיות שכרוני מטעה אותי.

כדי להתחיל לתת שירותים יש חובות כספיים וחובות רגולטוריים, ולגייס מליונים ללא תנאי זה קשה. אז או שמחר יש לנו 15-20 אלף חברים חדשים או שמקבלים השקעה מבחוץ, ותלוי באילו תנאים.

לגבי החובות הרגולטוריים, נשמח לקבל תשובות מההנהלה (שון, תוסיף לרשימה)

אני בין הראשונים שקניתי מניה באופק
שילמתי 3000₪ ב2013
השקעתי 350000₪ וכרגע אני ממתין לקבלם מטריא
אף אחד לא אומר לי מתי אקבלם
לקחו לי כסף ונתנו למשקיע ולא יודעים להגיד לי מתי אקבלם חזרה
אני אומר בצורה מאוד ברורה אם אופק לא מטפלת בבעית טריא אז אין לאופק זכות קיום
חייבים להלחם על כל שקל שלי ושל כולם שנתתם לטריא האלה

אחד הפוסטים אוחד לנושא קיים: המגעים עם עוגן והשקטת שמועות (אני מקווה)

זה משהו שצריך להיות מאוד ברור להנהלת אופק - ומסיבה כלשהיא, הגישה שלהם היא, בפרפראזה “זו לא בעיה שלנו”, ואולי גרוע מכך, הגישה היא “(שקט)”, ולא מדברים על זה. הרי, ההשקעה בטריא היא קדימון להשקעה במסגרת אופק עצמה, וכך הדבר הוצג לחברי אופק כאשר ההנהלה עודדה אותנו להשקיע בטריא. נכון שיש הבדלים בין השקעה במסגרת “שלנו” להשקעה דרך צד שלישי, ועדיין - אלו כספי חברי אופק! אם ההנהלה לא דואגת להם ונאבקת למנוע את היעלמותם או כליאתם - זהו מה שאנחנו מצפים שיקרה אם יהיו בעיות אחרי שאופק תתחיל לקלוט כספים שלנו לחשבונות עו"ש ולהלוואות לחברים.

תן לנסח את זה בצורה יותר חיובית: אם אופק חפצת-חיים, ואם הנהלת אופק חפצת-חיים, היא חייבת להתעשת ולהתגייס לפעילות נמרצת בענייני כספינו שבטריא.

אני אינני עו"ד, אבל אני מעריך שכריכה של שתי החברות הנפרדות כאחת הוא חסר כל בסיס עובדתי. גם אין התנהלות טריא מקרינה על אופק כי אין מדובר באותם מנהלים, אותה צורת ניהול או אפילו אותו מוצר.

נדרשת כאן ראיה מוחשית לפני שתזרוק האשמה כזו, כי יעוץ השקעות ללא רישיון זו עבירה פלילית, ואני בספק רב אם מישהו בהנהלת אופק אמר דבר כזה.

לאופק אין שום חובה משפטית או מוסרית לסייע לחברי העמותה בהשקעות שלהם אצל צד ג’ בלתי קשור. להפך! הם ניסו לתווך בין טריא לבעלי החוב וזה עלול להפיל אותם לסיבוך משפטי אחר מרגע שהם נתפסים כאלו שנטלו אחריות.

אמנם טריא ואופק הן לא אותן החברות, אך כן היה ביניהן יחסי גומלין.
הייתה התחברות לאתר טריא מיוחדת לחברי אופק מאתר אופק, בעבר כשניסיתי להתחבר מאתר טריא הרגיל, לא יכולתי. התקשרתי לשירות הלקוחות של טריא לחברי אופק (היה מספר שונה מחברי טריא שלא דרך אופק), והם הסבירו לי להתחבר דרך הלינק שבאתר אופק ולא דרך חיפוש גוגל וכניסה ישירות לטריא. השינוי במענה הטלפוני כמו גם הלינק להתחברות מראים על קשר בין החברות ועידוד השקעה. כמו לאמר, זאת הבחירה של האגודה וחברי האגודה אז כדאי לך להשקיע שם. הפירסום הזה עד כמה שזכור לי היה תמורת תשלום מצד טריא לאופק.

אם כך הדבר, אז ניתן להבין שהיה קשר בין החברות ועידוד חברי אופק להשקעה.
מבחינה משפטית אופק אולי לא נתנה ייעוץ, ולא אשמה. אך אופק לא בנויה מלקוחות, היא בנויה מחברי אגודה. אופק קיימת מתוך אמון חברי האגודה בדרך כלשהי, ולא מתוך מכירת מוצר קיים. אמון הציבור, קל וחומר אמון חברי האגודה צריך להיות בראש מעייניה כי ללא אמון זה לאגודה אין זכות קיום (זה לא איום זה מצב נתון של כל אגודה).

ייתכן ונעשתה טעות, אך במקום לקחת אחריות, להסביר את המצב, ולשמוע את תלונות החברים (שחלקם יכולים להציג את טריא באור אחר לגמרי), האגודה מתנערת מאחריות ובעצם “מנפנפת” את חברי האגודה שלה. אני מדגיש, אנחנו לא לקוחות אלא חברי אגודה.

מחר אני יכול להיבחר לוועד וחברי הוועד יישבו בבית וייקראו בפורום, זה הרעיון של אגודה, כולנו באותה רמה. לכן החברים שניזקו מטריא מצפים לעזרת האגודה.

דיסקליימר
אני לא חלק מהאנשים שמושקעים בטריא ונכון לכרגע הונם מוטל בספק אם יוחזר או לא. רק מביע איך אני רואה את הדברים.

@ira , האם באמת אינך מודע למה קורה באופק בשמונה השנים האחרונות?

ההנהלה הציגה באופן מפורש וחד-משמעי את ההשקעה בטריא כפעילות הליבתית של אופק: מתן אשראי ושימוש באשראי. ההשקעה והטיפול בחשבון בוצעו דרך אתר האינטרנט של אופק. תום דרומי חכים אמר באסיפה הכללית בנובמבר 2016 בלשון שאינה משתמעת לשתי פנים:

לפני שנה דובר על זה שאנחנו מתחילים בפעילות. השירות הראשון שאמרנו שאנחנו מבקשים להתחיל בו - הלוואות לעמיתים. … התחלנו בפעילות לפני מעט יותר משבוע, דרך מערכת טריא.

ואז התגאה במספרי החברים שכבר התחילו להשתמש במערכת.

אוווווקי. את זה לא הכרתי. זה אמנם פרט טכני קטנטן אבל מבחינת מראית עין זה מאוד משפיע שיווקית. אני על ההשקעה בטריא ויתרתי הרבה לפני שגיליתי איך נכנסים ומאיפה, אבל אני מעריך שאם הייתי נכנס בצורה הזו זה היה משפיע לי על התפיסה ולא לטובת אופק. תודה שהוספת לי את החתיכה החסרה לפאזל.

אז מה שאתם אומרים זה למעשה שחברים האמינו שטריא מחזיקה בהלוואות האלו בשביל אופק, ובבוא היום, אופק תקנה את החובות ותהפוך להיות המלווה בעצמה?

אני חבר רק מאז 2021, אני לא מכיר את כל ההיסטוריה, ואני לא מת על הפרטים שאני לומד השבוע.

הסכם מסחרי הוא לא יחסי גומלין. יש הסכם מסחרי בין שתי החברות על מנת לתת תנאים מועדפים לחברי אופק.
אופק השקיעה/שיעבדה 2M ש"ח בטריא על מנת שחברי אופק יקבלו תנאי הלוואות הכי טובים שטריא נותנת ללקוחות עם נתוני האשראי הכי טובים.
ממשק ההתחברות, הנציגה באופק שמקשרת ומתווכת בין חברי אופק לטריא נועדו להקל למי מחברי אופק שרצה להתחבר עם טריא.
אני משוכנע שזאת האשמה חמורה ומוטעית להפיל על אופק שהיא שידלה/שיכנעה/הכריחה מי מחברי אופק להשקיע בטריא - זה לא היה עובר את הועד המנהל ולא את ועדת הביקורת ובטח שלא את הרגולטור (הרגולטורים בתחום הפיננסי הם מאוד חדים וברורים בהנחיות ובכללים שלהם).
בנוסף, כ 2000 חברי אופק השקיעו בטריא אני בטוח שמעבר לקולות פה אפשר למצוא קולות שהחוויה שלהם בטריא שונה לגמריי. חשוב לזכור שמי שלא ביקש למשוך את הכסף עדיין נהנה מתשואה על ההשקעה שלו. כפי שציינתי מספר פעמים קשיי הנזילות של טריא נובע בעיקר באי כניסה (או כניסה מאוד קטנה) של כסף חדש למערכת ולאי יכולת להחליף כספים שנתנו כבר כהלוואות.

אני רוצה להתייחס לעניין האמון שאני מסכים שהוא נפגע בצורה קשה. כל מערכת בנקאית חייבת להתבסס על מערכת של אמון בינה לבין הלקוחות שלה. כשאין אמון אז הכסף נשאר מתחת לבלטות :slight_smile:
אני מסכים שמבחינת התנהלות אני הייתי דואג מראש לעשות הבחנה ברורה הרבה יותר בין אופק לטריא (שגם אם נעשתה אז כנראה שלא היתה מספיק ברור כי עובדה שיש כאלה שעושים את החיבור השגוי הזה). יותר מזה אני לא הייתי מכניס את עניין התגמול לאופק מהשקעות של חבריה בטריא על מנת לא לתת למראית עין של חיבור. נכון להיום סכום של כ 640K ש"ח ב 7 שנים לא שווה את “כאב הראש” והבלאגן שההתקשרות הזאת יצרה.
ברמה הצהרתית ומוסרית אני כן חושב שהיה נכון שתצא פנייה גלויה של הנהלת אופק לטריא בנוגע לכספים גם אם מעשית אין לפנייה שכזאת שום “ערך” משפטי/אכיפתי אבל יש נראות עין למול חברי אופק.

אז קח אותם אם יש לך באמת ראיות לזה לבית משפט. מניסיון בית משפט הוא לא מקום לצדק אלה מקום שבוא אתה נדרש להביא ראיות ולהוכיח את הטענות שלך.
מתן ייעוץ פיננסי למי שלא הוסמך על ידי המדינה לכך זאת עבירה פלילית מאוד חמורה - חובת ההוכחה היא עלייך בלבד.
השערה שלי, אתה תבזבז כסף וזמן שלך, תבזבז זמן כח אדם של אופק שלא ינותב למטרה העקרית והחשובה - תחילת פעילות בנקאית. כולם יפסידו - חוץ מעו"ד שתמיד מרווחים שאחרים נפגעים.

אנחנו לא חיים בעולם ה"ייעוץ הפיננסי", בו יש פרט א’ שמשקיע ופרט ב’ שיועץ לו, או לא יועץ לו. אנחנו חברים באגודה שיתופית. נכון, זו אגודה שיתופית מנוונת ולא-מתפקדת, אבל חשוב לצורך העניין על קיבוץ. הקיבוץ הוא קהילה שפועלת יחד, לא פרטים בלתי-תלויים עם מערכת של חוזים והלכות משפטיות שמסדירות את האינטראקציה שלהם. אני לא ביקשתי ולא קיבלתי ייעוץ פיננסי מהנהלת אופק, אני השתתפתי במהלך קבוצתי. לא מעניין אותי “בתי משפט”, מעניינת אותי האגודה שלי, הקבוצה שלי.

ועל אחת כמה וכמה במערכת בנקאית בה אין ‘לקוחות’. אנחנו לא לקוחות של אופק, אנחנו (אמורים להיות) אופק. אנחנו הבנק. אם לתאים בגוף אין יחסים סימביוטיים נאותים עם תאים אחרים בגוף, אז הגוף גווע ומת.

מהלך קבוצתי???
2400 מתוך 15000 זה לא מהלך קבוצתי. כאשר פחות מ 1% מתוך קבוצה עושים פעולה אתה יכול לקרוא לזה הרבה דברים… מהלך קבוצתי הוא לא אחד מהם.

צר לי להיות נושא הבשורה. שילמת “דמי חבר” חד פעמיים (המונח מנייה הוא כנראה מונח משפטי שמטעה רבים לחשוב ולהבין שיש משהו מנייתי בזה - היא לא סחירה, לא ניתנת להעברה ולא צוברת ערך) בסה"כ 1000 ש"ח על מנת להיות בין המייסדים של אגודת אשראי בנקאית הראשונה בישראל. ובשורה התחתונה כל עוד אתה לא בעל תפקיד באגודה (בין אם בתשלום או בהתנדבות) אתה לקוח של אופק. כי המטרה היא שבסופו של יום תנהל את חשבון העו"ש, החסכונות וההשקעות באופק. כל סיפור אחר שאתה מספר לעצמך היא אשלייה.

אז אם ניקח, למשל, את הקמת המוביל הארצי - בו השתתפו הרבה פחות מ-10% מאזרחי המדינה או תושבי הארץ - גם זה איננו מהלך קבוצתי? או יציאה למלחמה או חתימה על הסכם שלום? דומני שיש לך תפיסה מוטעית של אינטראקציה אנושית.

וואווו… גם אני רוצה מהחומר שאתה משתמש אין לי מושג לאיזה הזיות נפלת. הדוגמאות שאתה מביא לא מחוברות לכלום מצד אחד ומצד שני לא נכונות.

בשמחה

לא יודע לגבי זה

כשאין בעיות אין בעיה לחברה ליצור קשר כזה, כשהבעיות מתחילות שם מנסים לנתק.
העניין הזה מוכר לי מחברות אחרות לכן זה פחות שינה לי ועשיתי מבחן לטריא בעצמי, אין על מי לסמוך אלא על עצמי, כסף שלי, אחריות שלי, החלטה שלי. הבעיה היא שלא לכולם יש את הניסיון ודרכי המחשבה האלו ואז יכולים להניח הנחות מוטעות גם אם לא באשמת אופק במקרה זה.

כאשר חברה לא מדגישה את החסרונות של השקעה זאת בעיה, כי כשיש אי סדרים צפים דברים שלקוחות הניחו עליהם אחרת או לא סופר להם וכו’.

מסכים, זה כסף קטן לעומת 50 מיליון, והסיכון בחברה כזאת הוא גדול, עסקה עם סיכוי נמוך וסיכון גבוה לא שווה לקחת.

מחזק.
לא צריך להתחיל ריבים אלא בקשה רשמית לדאוג להנזלת כספם של חברי האגודה. לאגודה יש כוח רב והערכה רבה יותר מאשר חבר אגודה יחיד מול טריא.