האם החוק שנכנס לתוקף היום של רפורמת התשלומים שאמורה להוזיל עלויות למשקי הבית ולהכניס חברות פינטק חדשות לשוק תשפיע על הפעילות של אופק?
האם בתוכנית העבודה נלקח בחשבון החוק הזה?
העובדה שהטלפון הנייד יכיל חשבון עו"ש ויאפשר לקבל דרכו גם שכר, היא שובר שיווין.
אשמח לשמוע את דעתכם.
מצרף את הכתבה בכלכליסט:
אני מבקש להוסיף קונטקסט לחוק הזה והשלכותיו.
החוק הזה הוא התשתית לתמיכה במטבע השליטה הריכוזית הדיגיטלי בישראל - CDBC.
הוא כמובן יחדור לשימוש תחת מעטפת של קידמה, הוזלת שירותים והתייעלות בהתנהלות, אולם תפקידו הבסיסי והמהותי ביותר הינו לאפשר מיקרו-ניהול של כל פרט ופרט בלחיצת כפתור, להשגת שליטה מלאה על מה שהאזרחים “רשאים” ו “אינם רשאים” לבצע.
מדובר במטבע שניתן לתכנות ומאחר והוא נשלט באופן מרכזי, ניתן בקלות (מספר דוגמאות):
- למנוע ממך לרכוש בשר בחנות כרגע כי “מדד הפחמן” שלך גבוה מדי.
- לחלט את יתרת המטבעות שלך בסוף החודש כי לא השתמשת בהן במסגרת פרק הזמן שבו הם היו בתוקף.
- למנוע ממך אפשרות לשלם לרכבת כי הוחלט שכרגע יש סגר וכולם חייבים להיות בבתים שלהם.
המשיכו כיד הדמיון הטובה עליכם…
בהתחלה יציעו פיתויים אטקרטיביים לציבור כדי לאמץ את מטבע השליטה הזה, אבל מהר מאד אתה תהיה חיב לבחור (כן, זו לא טעות) לאמץ אותו, כי המשכורת שלך תועבר רק במטבע הזה, תשלומים למוסדות הציבוריים והממשלה יתאפשרו רק באמצעות המטבע הזה, יותר ויותר עסקים ובעיקר חברות גדולות פתאום יכבדו רק את המטבע הזה, וכו.
ברקע המרוץ למטבע מנוהל ריכוזית, CDBC, בציר המנוגד לשליטה ריכוזית, התשתית המבוזרת לבנקאות מרכזית (הביטקוין) רוכשת אחיזה הולכת וגוברת, מה שמאיים על המוסדות הריכוזיים שמבינים שאנחנו רגע לפני האימוץ הנרחב של תשתית הביטקוין, מה שישמוט מהם את יכולת השליטה עלינו.
עם הקונטקסט הזה, אני מאיר את השאלה של Shawn באור נוסף:
האם אנחנו ב “אופק” רוצים לאפשר לעצמנו התנהלות מקבילה בשני העולמות הללו:
א. התממשקות ותמיכה במטבע השליטה (כאמור, בזה נהיה חייבים לתמוך).
ב. פיתוח והטמעת כלים להתנהלות אל מול התשתית המבוזרת שאיננה בשליטה ריכוזית - הביטקוין.
הערה: למי שעדין לא למד לעומק והבין מה זה ביטקוין, אמליץ בחום לקרוא את ספרו של סיף א-דין עמוס: “בסיס הביטקוין” (תורגם לעברית).
אני בהחלט מבין יחד עם זאת להרבה חוקים יכולה להעשות פרשנות רעה של כניסת כלים טכנולוגיים ריכוזיים אבל חוקים כאלה יכולים להיות בסיס ותשתית גם לפיתוח כלים פחות ריכוזיים כאלה שמכבדים את הפרטיות של האזרח.
רעיון ה CDBC הוא רעיון רע שלצערי אם המדינה תרצה בכך (וכנראה שהיא רוצה בכך) לא יהיו לנו האזרחים הרבה ברירות.
אומנם החוק הזה יכול להיות תשתית ל CDBC אבל גם יכול לעזור לפיתוח וכניסה של כלים יותר מבוזרים ושיותר מכבדים את הפרטיות של האזרח.
יש הרבה כלים פיננסיים בחו"ל שלא קיימים בארץ ואני מקווה שהחוק הזה יאפשר את הכניסה שלהם, למשל כרטיס האשראי של PRIVACY.
אני לא מכיר מספיק את התחום כדי להבין עד כמה זה שונה מכרטיס אשראי או ארנק גוגל\אפל, ולחלופין ביט\פייבוקס מבחינת איום על פרטיות וכולי.
ביטקויין ושאר שיקוצי הקריפטומטבעות הם בטוח לא פתרון לשום דבר עממי ויומי, אנחנו רוצים לתת לציבור יותר ביטחון, לא לחשוף אותו לעוד סיכונים, ורק העובדה שעדיין מזכירים פה את הטירוף הזה אומרת לי שאנשים עדיין לא הפנימו שעם כל הכבוד למתמטיקה וחוכמת הרשת, הממשק למשתמש הפשוט והיכולת להזהר מסכנות אינן טרוויאליות מספיק לשימוש של כלל הציבור, ואולי לעולם לא יהיו, אני יכול להכנס לזה בשירשור נפרד בנושא אחר.
כבר היום הטלפון יכול להכיל חשבון עו"ש, אני לדוגמא כבר כמה שנים לקוח של בנק פפר והכל מתבצע דרך הטלפון…
לגבי החוק החדש, זה חוק מבורך בתנאי שהמדינה תגבה טוב טוב את האזרחים שיהיו לקוחות של חברות אלו.
צפוי שבהתחלה יש קשיים וחברות ייסגרו עד שיהיה שיווי משקל בשוק הזה או עד שיבינו שזה לא עובד (סביר להניח שזה יעבוד), אבל במידה וקורה משהו, אסור שהלקוחות/אזרחים ישלמו את המחיר.
בנק פפר הוא פרוקסי של בנק לאומי.
הכוונה לניהול חשבון דרך הסלולרי היא ללא הזדקקות לבנק אלה לארנק דיגיטלי למשל.
ומסכים איתך לחלוטין, אסור שהאזרחים ישלמו את המחיר.
אני יודע שהוא שייך לבנק לאומי אך הוא מתנהל כבנק אחר. אני לא יכול לגשת לפקיד בבנק לאומי ולקבל שירות.
אני יודע את זה. הכוונה שלי היתה שהכניסה של פפר לשוק הבנקאות לא יצרה שום ערך מוסף משום שלא באמת נכנס שחקן חדש לשוק כמו וואן זירו למשל.
היי עירא.
המשפט הזה שלך מדגים שאתה לא מבין מה זה ביטקוין. (עצם העובדה שאתה מתייחס לביטקוין ולשאר מטבעות הקריפטו באותו משפט - מראה את זה).
אתה משליך את מה שאתה יודע על כסף, בנקאות ומטבעות על ביטקוין, בעוד שביטקוין מהווה חדשנות מסוג חדש לחלוטין, עם מאפיינים וכללי משחק שאתה לא חווית או מכיר. New Asset Class שלא הכרת עד היום.
מבלי ללמוד לעומק את ביטקוין לא ניתן להבין אותו, אך הפיתוי לשפוט אותו לפי מה שכבר מכירים - גדול מאד.
היי אלעד.
אני מבין מדברייך שאתה באמת מאמין שהממשלה פועלת לטובת האזרח ותגן על האינטרסים שלו.
ה-CDBC אינו יוזמה של חברה מסחרית להרוויח כסף בזמן שהממשלות מחוקקות חוקים כדי להגן על האזרחים.
זה הפוך.
הממשלות דוחפות ומייחלות ל-CDBC הואיל וזה המכשיר האולטימטיבי שלהן לשלוט בך.
זה יוחדר באדרת מפתה מאד, ובהדרגה לא תוכל להימלט משימוש בזה - ואז אתה נתון לגחמותיו של פוליטיקאי כזה או אחר, ואף בידיהם של מוסדות בינלאומיים כמו האו"ם וארגון הבריאות העולמי (שאתה לא בחרת את נציגיו) שינהלו אותך כאן במדינה ברמת הפרט והתנועה הבודדת.
לנוכח סוף עידן בנקאות הרזרבה ומטבעות הפיאט אותו אנו חווים בתקופה זו, מתרחש כרגע מירוץ מרתק בין שוחרי השליטה המקדמים ממשלה עולמית, שהמכשירים העיקריים בידיה הן השילוב של מטבע שליטה ושל ת.ז. דיגיטלית מזה, לבין שוחרי חופש וזכויות הפרט המבססים את הסדר הפיננסי-חברתי-כלכלי החלופי מזה.
לעניות הבנתי, לאחר מאות שעות של לימוד ומעקב אחר הנושאים הללו:
-
ביטקוין כבר עבר את נקודת האל-חזור. הוא ימשיך להתפתח ולרכוש אחיזה ממשית בחייהם של אזרחים רבים בעולם. ערכו יעלה בשנים הקרובות אקספוננציאלית ברמות מטורפות, והסיכוי שגוף כלשהו יוכל (או ירצה) להשקיע את מה שדרוש כדי להפריע לו - קרוב לאפס. זה פשוט אינהרנטי למבנה ולכללים של ביטקוין ואלו הכורים אותו, וגם ניכר מהאימוץ הנרחב שלו, ובמיוחד האימוץ המוסדי שלו בחצי השנה האחרונה.
-
מטבע השליטה + ת.ז. דיגיטלית - עדין לא הגיעו לנקודת האל חזור, אולם יש סיכוי לא רע שהן יגיעו לזה. מרגע שזה קרה - יהיה קשה מאד להחזיר את השליטה והחופש לאזרחי העולם. תרחיש אחד מדבר על “מלחמת שחרור” ארוכה וקשה, בדומה למלחמות חופש נגד עריצות שראינו בעבר, אלא שעתה זה יהיה ברמה עולמית ולא של מדינה וה “גטו” הדיגיטלי יהיה קשוח מאד. תרחיש אחר גורס שבהינתן התשתית החברתית-כלכלית-פיננסית החלופית שביטקוין יציע - ענף השליטה פשוט “יתייבש” מעצם הדינמיקה של כוחות השוק.
מכל מקום, יהיה מרתק!
מור, אני מכיר אותו די טוב. לא רק טכנולוגית, אני רואה גם איך מתנהל השוק הפרוע של בורסות מסביבו, את הנזקים הסביבתיים שעולה התחזוקה שלו, הסכנה של השליטה של גורמי כריה מסויימים על יותר מ־51% מהכריה, על כמות הרמאויות והגנבות של אחיו המשופר את’ריום, את העליה והנפילה של שוק ה־NFT (מזימת פירמידה על מזימת פירמידה). אני גם יכול לראות את הגרף המשתולל למעלה ולמטה כבר שנים. אני לא נכנסתי לאגודת אשראי כדי לשים את כספי על קרן הצבי. אם אתה רוצה להקים אגודת אשראי על בסיס בלוקצ’יין אתה מוזמן, אבל לא אודה אם לא תגרור לשם את אופק.
היי עירא.
מדוע אתה מתייחס לדברים שלא כתבתי עליהם דבר וחצי דבר?
ראית משהו שקשור ב-NFT, באית’ריום בהודעה שלי?
כפי שאמרתי. אתה מחבר 1 ועוד 1, יוצא לך 17. כי אתה חושב שאתה מבין ביטקוין.
אבל אתה לא.
חושב שאתה מכיר.
אבל אתה לא מכיר.
למרבה האירוניה, מה שאתה עוד לא מבין, שכספך כבר היום על קרן הצבי, והביטקוין הוא גלגל ההצלה שלך מזה.
אתה תבין את זה מאוחר מדי, כמו מרבית האנשים…
כי הכל קשור בשוק הזה. בועה שחלקים נרחבים ממנה כבר התפוצצו.
אני מכיר ביטקוין.
אבל אתה לא.
אתה חושב שאתה מכיר.
אבל אתה לא מכיר.
ועם הזחיחות הזו אני מבקש שנסגור את הדיון, זה אוף טופיק מבחינתי.