הקלטה של המפגש ב13/6/2024

שלום לכולם.

הנה ההקלטה של המפגש שלנו פיזי בתאריך 13/6/2024
https://drive.google.com/drive/folders/1h-HY029QLc6GR9ckXdq96xilVwYCu1he

אני מקשיב בקשב למפגש.

1. המצגת של תום שכבר ראינו אותה בזום, היא מצגת חלולה שאין בה כלום. מלאה פרטים חסרי משמעות. אויר. חשוב לשאול האם נועדה לבלבל אותנו?
  2. אני שומע איך תום מתלהב מהסיפור של “בנק 15” אבל בפועל זה קשקוש כי אין בנק ואין לאן להעביר. זה חסר משמעות. שוב אויר.
  3. תום מספר שאין כסף. מישהו יודע כמה כסף מוציאים עד היום לשכר? להוצאות אחרות? בפעם האחרונה שהיה דיון לאישור הדוח השנתי, הרוח לא הסכים לפרט וגם לענות על שאלות
    שלא לדבר שההצבעה היתה פקטיבית.
  4. מכל הסיפור הזה, זה לא מסתיים ב-15 מיליון שח אלא צריך מאות מיליונים ובעיקרם כספים של המשקיעים שאין כאלה כשאין בנק. במילים אחרות, אחיזת עיניים.
  5. מתברר שאופק מקבלת כספים מהביטוח בריאות ומכרטיסי משקרד. זה חדש.
  6. כמו שאמרתי מאה פעמים אופק מקבלת עמלה מכספים שמוחזקים בטריא ולא משוחררים לבעלי הכספים האלה. זאת אומרת שלאופק יש אינטרס שלא נקבל את הכספים שמושקעים שם.
  7. אני לא אגיד מילה על הקטע ההזוי הזה שהוא רוצה להציע לחברים לפתוח חשבון באופק. לא רק שאין אופק, זה מנוהל יותר גרוע מקופה של חניון ציבורי בדרום ירוחם והוא חושב שאנשים ישקיעו אצלו כספים כדי שהוא יוכל לממן את המחדלים שלו.
  8. כל הזמן פונים אלינו גופים מסחריים. ברור. אין מצב שיש כאלה שחושבים שהם שהם יקבלו איזו תמורה מהבור ללא תחתית הזה.
  9. הזוי כמה פעמים אומרים לו שאין שקיפות והוא מתפתל אבל לא מתייחס לעניין הזה.
    הפסקתי אחרי שעה.
  10. חוסר השקיפות פה זועק לשמיים. פשוט הזיה.
    מי שיש לו יד בכספים שלנו שבטריא שנעלמו ולא לוקח אחריות למחדלים שלו, לא יכול להיות בשום דבר ששמו אופק.
    ממש מזכירים לי את הממשלה הכושלת שלנו. לתת לקברניט של טיטניק להמשיך להוביל את האוניה המקרטעת הזאת

ועוד עושים מניפולציות להאריך את כהונת הועד כדי למכור את אופק תמורת נזיד עדשים לעוגן.

תודה רבה, אולי הייתם רק עשרה אנשים ואישה אחת שהקדישו שעיים והגיעו למפגש הפיסי, אבל הנה לפחות עוד אחד (ובוודאי יותר) הקשיבו בתשומת לב למפגש.
יש לי כמה תובנות , שאלות ודברים לומר ואני תוהה אם התגובה הזו חשופה לכל החבריםות ומקווה שכן…

1. טריא:
    אני משקיע בטריא עוד הרבה לפני שרכשתי מניית אופק.
    לא יודע על מה מדובר כאשר אומרים שטרייא עשתה דברים פליליים, אך ממה שאני כן מבין, הייתה “ריצה אל הבנק” ולכן טרייא לא יכלה לפרוע בזמן את התחיביותיה למושכי הכספים… אני גם חושב שהמודל של טרייא הוא בר קיימא.
    בנוסף איני יודע כמה מחברי אופק השקיעו (בעקבות שיווק אופק) בטרייא ולכן אולי “כועסים” על אופק, אך אני יכול להציע פיתרון, כזה שיסייע לחברי אופק הרוצים למשוך כספם מטרייא וגם יוריד את הלחץ מטרייא.
    בהנחה שאין באמת עניינים פליליים כפי שנטען: הקמת מעין קבוצה סגורה של חברי אופק בטרייא: מי שזקוק בחזרה למזומנים, וחברי אופק שיכולים “להקפיא” מזומן כרגע: ולשווק את זה כחבר מחליף חבר, אם היום אני אכניס 100,000 ש"ח כחבר אוק, זה ילך לשחרור כספי טרייא (רכישת ההלוואות) של חברי אופק בלבד…
    הסכם מעין זה, יסייע לטרייא לשחרר לחץ, יזרז משיכת כספי חברים המעוניינים בכך מטרייא, יוריד מעל השולחן את הטענה שאופק מועלת באימון החברים וגו’ (כמובן בלי להזכיר שלאופק אין אחריות לסיטואציה שנוצרה- מלבד אולי אחריות מוסרית

2. שקיפות ושיתופיות:
    אני מסכים עם הדברים שנאמרו, אני אחד מאלה שהצטרפו בגלל הרעיון של “אגודה שיתופית”.
    אז בהחלט חשוב שיהיו יותר כלים של מעורבות חברים ( הדיבורים באופק זו התחלה …) וגם בקבלת החלטות.
    ואומנם עם טאטא לא יכולנו לשלוח אותם לעזאזל, אבל כן, לא חייבים לשתף פעולה עם כל אחד “וזה אנחנו וככה אנחנו עובדים…” כמו שנאמר בהקלטה

3. הון עצמי ורזרבה לפעילות בשנים הראשונות עד הגעה לאיזון: סה"כ צריך כ-30 מיליון שקל
    האם נשקלו/נבדקו אופציות גיוס כספים אחרות ותרשו לי להיתפרע…?
    א. מימון של המדינה? העברת תקציב תמיכה מהמדינה, משרד האוצר/הכלכלה/ בנק ישראל/העזבונות, של 20 מיליון ש"ח תחרות בשוק הבנקאות והצלחת אופק הם אינטרס של המדינה
    ב. headstart או אחר, קמפיין התרמה (לא רכישת מניות), אלא תרומה ללא תמורה להקמת “בנק חברתי” .
    ג. המשך הרחבת מעגל באמצעות קמפיין אורגני (של החברים עצמם) להצטרפות חברים חדשים ורכישת מניות. (אני יכול לרכוש מניה נוספת עבור הבת שלי)
    ד. פנייה לפילונטרופים, בעלי הון ולחברות מסחריות גדולות (גם פנייה פומבית לבנקים: -) ) לתרומות גדולות ללא תמורה, מלבד הכרת תודה פומבית בתרומתם וסכומה.
    ולבוודאי יש יצרתיים ממני… בכל מקרה כל מיליון ישפר את יכולת המיקוח ומרחב הנשימה של אופק בהתנהלות מול עוגן.

4. עוגן:
    בתור פלטפורמה ללא כוונות רווח שלוקחת דמי הקמה להלוואה ללא ריבית של 5% (אפקטיבית 5.26%) אז…
    בכל מקרה: הלוואות עמיתים, מיקרו הלוואות, הלוואות חברתיות הן בהחלט הצד החיובי של מתן אשראי…
    כך שלכאורה יש הרבה מהמשותף בין שני האירגונים מה שתומך בשת"פ עם עוגן, יחד עם זאת יש ניגודי עניינים, כפי שתיאר המנכ"ל. ובעיקר יש את הוצאת “מנדט הניהול” מהאסיפה תמורת התרומה של עוגן באופק בסכומים משמעותיים.
    עכשיו נאמר שאנו מאשרים, אז יופיע בתקנון סעיף שחובה שיבחרו 5 נציגי עוגן (מתוך 9) לוועד המנהל, ונבחרים… ומוזרמים הכספים…
    מה מונע מהאסיפה מחר, לשנות את התקנון ולהפקיע את ה5 מקומות בוועד שחייבים להישמר לנציגי עוגן.
    הנקודה החשובה שאני רוצה לומר היא שאם ניתן ליצור סעיף תקנוני שהוא לא בר שינוי- אז אפשר להבטיח את האינטרס של עוגן (כפי שהוצג ע"י המנכ"ל) באמצעות סעיף שלא מאפשר את הפרטת אופק!
    אז איזה עוד אינטרסים מובילים את עוגן לבקשה שלהם ל-5 מקומות בוועד המנהל??
    ושאלה נוספת, האם יהיה הסכם יציאה מול עוגן?
    אוקיי, נתתם 70 מיליון שקל, ההון העצמי שלנו הוא כרגע 100 מיליון (רווחים שהצטברו), אנו מצמצמים פעילות ומחזירים לכם 70 מיליון, ומקטינים את ההון העצמי ל 30 מיליון ש"ח.

5. אופק אגודה שיתופית ברת קיימא:
    אני מסכים שחייבים לחזק את המנגנונים שישמרו על האגודה וימנעו הפרטה גם אם נכדיי שירשו את המניה יתמכו בעוד 60 שנה במכירת פעילות אופק תמורת כמה מיליארדי ש"ח…
    באמצעות סעיפי תקנון.
    תקנון רדום, כפי שהוצע וכיוצ"ב

‫בתאריך יום ו׳, 14 ביוני 2024 ב-14:08 מאת Igor Ilgiyaev דרך [דיבורים באופק] <‪noreply@ofek.site.co.il‬‏>:‬

רעיון מעניין. לא יודע אם הוא ישים חוקית, ובכל מקרה הוא ישים לדעתי בעיקר לגבי חברי אופק שכבר מושקעים בטריא. כלומר - אני יכול להתחייב לא למשוך את כספי מטריא במשך X זמן כדי לאפשר לפלוני אחר למשוך את כספו בחזרה. צריך לומר שזה דורש רמות גדולות של ערבות הדדית, שלא בטוח קיימות באגודה שיתופית מהסוג שלנו.

הדבר יהיה נכון כשלאופק יהיו הכנסות משל עצמה והיא תוכל לעמוד על המקח עם ספקים. כרגע אופק לוקחת הלוואות גישור רק כדי שתוכל לעמוד בהתחייבויות השוטפות שלה.

איך הגעת למספר הזה? התכנית העסקית מדברת על 80 מלש"ח.
אחד החששות המרכזיים הוא שההגעה לאיזון תיקח הרבה יותר זמן מהמתוכנן, כמו כל דבר אחר באופק עד עכשיו, וכתוצאה תצריך הון עצמי הרבה יותר גדול. היתרון של עוגן זה שהם מוכנים להשקיע את ההון שיידרש את שנגיע לאיזון - ללא הגבלת סכום או זמן.

לדברי תום נשקלו הרבה מאד חלופות. עיקר הגופים המעוניינים בהשקעה באופק הם גופים מסחריים שרוצים להפוך את אופק למכונת רווח. במקומות אחרים בעולם אגודות אשראי קמות בסיוע של איגודי קואופרטיבים וארגונים אחרים שמהווים סביבה תומכת ליוזמות קואופרטיביות - בישראל זה לא קיים.
לגבי החלופות שציינת:
א. המדינה - לא בהכרח מעוניינת בתחרות בשוק הבנקאות. ישנם דברים רבים נוספים שהמדינה לא מקדמת בתחום הזה, לא בחקיקה ולא ברגולציה. יש פה הרבה אינטרסים ולחצים שפועלים. חוץ מזה, אני חושב שבבנק ישראל וברשויות הרגולטוריות יש הרבה סקפטיות כלפי היוזמה של אופק - דווקא משום שהיא לא מגובה ע"י אף בעל הון.
ב. לא ניתן לגייס סכומי כסף כאלה בקמפיין מימון המונים (לא 30 מלש"ח ובוודאי לא 80 מלש"ח)
ג. מודל גיוס ההון מהחברים קרס כי קצב גיוס החברים נמוך מקצב ההוצאות התפעוליות. עד כה אופק גייסה 20 מלש"ח בהון עצמי מהחברים, לא נשאר מזה כמעט כלום.
ד. במה תרומה של בעלי הון שונה מעוגן או עדיפה עליה? והאם אתה מאמין שבעלי הון יהיו מעוניינים לתרום למשהו שחותר תחת האינטרס הפיננסי שלהם, ועוד בלי לקבל על כך תמורה? אני סקפטי מאד.

לסיכום החלק הזה - למיטב הבנתי עוגן היא היום חבל החילוץ הטוב ביותר שלנו.
ובאמת כפי שציינת ברמת המטרות והתפיסה יש דמיון בין הארגונים.
השאלה היא במה מותנה שיתוף הפעולה.

תיקון קטן - לאסיפה אין שום מנדט ניהול. המנדט שלה הוא למנות וועד מנהל, לאשר דוחות כספיים ושינויי תקנון.

אתה שואל שאלה נכונה. אני חושב שברמה הבסיסית עוגן מודאגים לא רק מהפרטת האגודה אלא גם מהתנהלות פיננסית לא אחראית ו"הרפתקנות" עם הכסף שלהם.

גם כן שאלה טובה - למיטב הבנתי סביב המעבר מאגודת אשראי לבנק קואופרטיבי שיתוף הפעולה ייבחן מחדש, אבל לא יודע לומר בוודאות שכך זה יוסכם מול עוגן. מסכים בהחלט שחשוב שתהיה אפשרות כזו.

מציע לך לקרוא את המסמך שכתבתי בעקבות הפגישה ובו סיכום תמונת מצב והצעה לחלופה למתווה המוצע: