אופק חדש? מחשבות על העתיד

אתמול בערב התקיים מפגש פיזי עבור חברי אופק בת"א, כחלק מסדרת מפגשים שיזם תום דרומי סביב העסקה המתהווה עם עוגן.
המפגש ארך כשעתיים וחצי, ונכחו בו לצערי פחות מ-10 חברים. יחד עם זאת, התפתח בו דיון סוער ומעניין על עתידה של אופק, על החיבור עם עוגן ועל שמירה על האופי הקואופרטיבי של האגודה.
עלו במפגש גם הצעות שונות, חלקן חדשות, להתמודדות עם המצב.

בעקבות המפגש חיברתי את המסמך הזה, בו אני מנסה בכמה שיותר תמציתיות להסביר את המצב היום כמו שאני מבין אותו, את היתרונות והחסרונות של עסקה עם עוגן, ובו אני מנסה להציע חלופה למתווה הנוכחי של 5 חברי וועד מנהל הנבחרים ע"י עוגן מתוך 9.
אופק חדש - מחשבות והצעות לעתידו של קואופרטיב אופק

זהו מצע לדיון - אשמח לשמוע מחשבות והצעות נוספות.
שבת שלום.

מסכים עם כל מילה שעודד ואחדד.

אם מיצינו את האפשרות למלא את ההון הרצוי מחברי אופק ואנו פונים לגיוס כספים ממקורות שונים.
אני כחבר אופק נכנסתי והשקעתי באופק אך ורק כי הוא קאופרטיב ואמור לשמש בסופו של דבר את צרכיי חבריו.
ולא שיהפוך לאיזה דירקטוריון מנהל שיכניס רווחים לעצמו וישאף לאינטרסים אישיים- זה אחד החששות הגדולים שלי לעתידו של אופק.

אני מסכים שנדרש עיגון של מטרות אופק כקואופרטיב, כנותן אשראי וחיסכון הוגנים.
אני מסכים שנדרש חיזוק מנגנון דמוקרטי. וחיזוק הדרך לכנס אסיפה כללית.

ואני לגמרי מסכים על התקנון הרדום שהוצע- אם אנו נדרשים לקחת כספים לפחות שנגן עליהם מבלי לשנות את המהות שלשמה נוצר בנק אופק.

2 עניינים שבעיניי דורשים בירור:

1. כמות חברי הועד המנהל שעוגן תוכל למנות (אם מעוגנים האינטרסים הכספיים והחברתיים שלה- למה נדרש שיהיו שם חברי ועד מנהל מטעמה ואם נדרש- אז כמה? מבלי לייצר רוב או קרוב לרוב חברי ועד מנהל מטעמה). בעיקר חושש שכל שאר חברי הועד המנהל יצטרכו להיות מתואמים בדעתם כל הזמן ובחווית מאבק עם הצד השני על נושאים רגישים שבהן יש מחלוקות ברורות בין אפק לעוגן.
  2. סעיף שינוי אופן ניהול האסיפה הכללית- דורש שינוי ניסוח במה שעודד כתב- (היה קשה לקרוא ולהבין את זה.)

תודה לעודד על המאמץ.

אני מבטיח למצוא זמן ביום-יומיים הקרובים להעלות על הכתב דברים מעניינים וחשובים ששמענו ושאמרנו במפגש אמש. ממש ממש ממש חבל, שלא היו יותר נוכחים, משום שעבורי זה היה ללא ספק המפגש היחיד הפורה ביותר בו נכחתי כחבר האגודה, מבחינת עומק הדברים ומבחינת האזכור של חומרים מסמכים ותהליכים.

מבטיח גם לקרוא את המסמך של @odedmish ולהתייחס.

התחלתי, בינתיים בשרשור הזה:

כתבת דברים מענינים מאד. השאלה היא משפטית, האם ההסדרים שאתה מציע אפשריים מבחינת תקנון אופק. אני בספק. יפעת סולל התייחסה לנושאים התקנוניים בעבר. להבנתי מדבריה, אין מרחב תמרון גדול בתקנון שמאפשר את כניסת עוגן. איני יודע (כמו כולנו) את פרטי ההסכם המתגבשים. אבל כנראה שני דברים ברורים כעת, הראשון, לעוגן תהיה מניה אחת בלבד באופק (1000 ש"ח) כמו לכל אחד מאיתנו. והשני, כל חברי ההנהלה צריכים להבחר באסיפת אופק. מחכה ללמוד איך פותרים את זה.

בהחלט סיכום ראוי ומשקף מציאות.
לאור החיבור הכנראה בלתי נמנע עם עוגן חייבים לתת גז עם חיזוק המנגנון הדמוקרטי באופק ולהקים את מועצת החברים שחברת הוועד המנהל, עו"ד יפעת סולל והצוות שהיה איתה הניחו את היסודות שלו. זה יהיה נפלא אם הוא יקום לפני החיבור עם עוגן, אבל המהלך הזה חייב להיות על השולחן במו"מ מולם ולהיות חלק מאישור החיבור עם עוגן.

הקמת המועצה עפ"י הצעת יפעת סולל ברוכה, אך הצעתה מדברת על מועצה חסרת סמכות. לדעתי יש להקנות למועצה סמכויות. כתבתי זאת כאן בעבר.

תודה עודד
הסבר מקיף וממצה
מחזיק אצבעות שתימצא הדרך הנכונה לצלוח את האתגר :slight_smile:

בתאריך יום ו׳, 14 ביוני 2024 ב-10:37 מאת עודד משעולי דרך [דיבורים באופק] <noreply@ofek.site.co.il>:

רעיון המועצה נשמע חשוב ומשפר משמעותית את האופי הדמוקרטי-קואופרטיבי. ההצעה לתקנון רדום נראית לי איזון חשוב נוסף. יישר כוח על הסיכום הממצה

הי ישעיהו, תודה על התגובה,

אני לא מסכים. התקנון הוא בר שינוי. לפחות סעיפים א’ ו-ב’ שהצעתי הם סעיפים שכבר נבחנים ע"י הוועד המנהל או מי מהם (לגבי סעיף א’ אני מציע להרחיב את מה שהוועד המנהל גם ככה מתכנן, לסעיף ב’ יפעת גיבשה הצעה לתיקון תקנון). לגבי הטענה שלך שאין למועצה מספיק סמכויות, אני חולק עליך, אבל בוא נתחיל מזה שתהיה מועצה.
לגבי סעיף ג’, הוא מבוסס על תקנונים של בנקים קואופרטיבים ואגודות אשראי ברחבי העולם שקראנו במהלך עבודתנו בצוות דמוקרטיה.
סעיף ד’ הוא חדש גם עבורי, אבל להבנתי הוא נבחן ואולי אפילו אומץ במספר קיבוצים שיתופיים - משמע הוא מכשיר שניתן ליישם באגודה שיתופית.
השאלה היא לא אם זה אפשרי, אלא אם זה יספק את רוצנם של עוגן - ועד כמה חשוב לנו להתעקש על עקרון הקואופרציה?

אתה צודק לגבי כך שלעוגן תהיה מניה אחת, וגם לגבי כך שכל חברי הוועד המנהל יהיו צריכים להיות בעצמם חברי אופק, ולעבור את אישור האגודה באיזשהי צורה (עוד לא הוחלט איזו). אבל מהמפגש אתמול עלה בבירור שגם אם חברי האגודה לא יאשרו את המועמדים של עוגן, עוגן ימנו 5 אחרים במקומם. כך או כך, עוגן ישלטו בהרכב הוועד המנהל.
ברמה הנורמטיבית, יש בעולם הדירקטורים עקרון שנקרא “שיקול דעת עצמאי” שקובע, מבחינה חוקית, שדירקטור (לעניינו חבר וועד מנהל) חייב להפעיל את שיקול דעתו לטובת החברה בה הוא דירקטור, ואסור לו לפעול מטעמו של אף גוף. אבל אני סקפטי עד כמה העקרון הזה נשמר ברחבי העולם, וגם אצלנו אני חושב שיש מקום לזהירות. כך או אחרת שינוי הרכב הוועד המנהל באופן הזה עדיין פוגע בקואופרציה.
נכון לעכשיו לא וויתרתי עדיין על הניסיון למצוא ברירה ששומרת על אופק כקואופרטיב.

אין חשש כי אין חוק שמאפשר דבר כזה. לא בלי החלטת רוב של חברי האגודה.

יש סיכוי שהיה פורה בגלל שכל כך מעטים באו. שמח שהלך טוב.

מסכים עם הרעיונות של עודד. החיבור עם עוגן הוא טוב וחיוני. אם אאלץ לבחור בין חיבור במתכונת המוצעת לבין ויתור על עוגן, אבחר בחיבור המוצע. ויתור משמעותו דחייה בהפעלת הפרוייקט לתקופה בלתי ידועה ואולי אף קריסה סופית. אבל חייבים בכל מאמץ לשמור על יסודות הקואופרציה והדמוקרטיה הארגונית כבסיס לקיום “אופק”. אם התקנון הרדום ירצה את הנהלת עוגן מצויין. הבנתי מיפעת שיש לה פיתרון תקנוני אחר ומחכים לתשובת עוגן

עודד, תודה רבה על הסיכום הממצה! :clap:

מוסיף כאן מחשבות שעולות לי:

1. לא הייתי מגדיר את דרכה של “אופק” בתור “נגד המיינסטרים”. אנחנו ממש לא נגד המיינסטרים, רק נגד האינטרסים של בעלי ההון. מכל בחינה אחרת כמעט, השירותים הבנקאיים של אופק יהיו כפופים לאותו רגולטור, לאותן רשויות, ויפעלו כמו בנק מיינסטרים לכל דבר וענין, למעט האינטרס לטובת החברים ולא לטובת קומץ בעלי הון המבקשים לעשוק את הלקוחות.

2. לדעתי צריך לפתח תמריץ ל-“עוגן” לרצות להשאיר את רווחי “אופק” ב-“אופק”. ללא תמריץ כזה - הבידול המהותי של “אופק” ילך לאיבוד, יהא המבנה המשפטי אשר יהא. מנגד, תמריץ חזק שכזה יגדר אותנו מהאינטרסים של “עוגן” שלא תמיד יפעלו לטובת חברי אגודת “אופק”. לעניות דעתי, תמריץ מהותי “טבעי” שכזה יהיה חזק יותר מכל סעיפי הסכם ש"עוגן" יסכימו לבלוע על הניר כדי להתקדם.

3. ככל שניתן יהיה להשיג את סעיף 2, אני נכון לפשרות מרחיקות לכת, לרבות מספר חברי הועד של “עוגן”. מתוך הבנה שאין לנו הרבה חלופות, אם חפצי חיים אנו, הפשרות חייבות להיות כואבות, אבל זו הגבעה האחת שאם נבטיח אותה - יהיה אינטרס לכל המעורבים לפעול לטובת חברי האגודה.

ראשית, תודה רבה על המסמך המושקע והמפורט.

באופן אישי, הצטרפתי לאופק מתוך ראיית החזון והרעיון שהיה נראה חשוב ומועיל והרצון להיות שותף בו בעלות סבירה, ולא בגלל היותה קואופרטיב במובן הטכני הצר והערכי של העניין.**

לגבי מעורבות וטיפוחה -

אין לי עניין אישי או ניסיון במעורבות, אבל אשקול להצטרף במידת הנדרש.

לגבי רעיונות, לפחות פעם ברבעון ישלח ניוזלטר לחברים לפחות לקבל עידכון ומושג על הנעשה, הכרת הדמויות המובילות והמניעות את הקמת אופק ואתגריה, ואולי גם סקירה על ההיסטוריה מאז ועד היום כדי ליצור חיבור והבנה שלמים, ולגשר על הפער והניתוק בין החברים להנהלת אופק והוועד המנהל.

לעניות דעתי זה יכול ליצור עניין ולחבר באופן עקבי לאט לאט בין חברי האגודה הפעילים והפעילים פחות. עד היום רק נכחתי רק בפגישות זום וזה באמת יוצר ניתוק משמעותי בין התקופות.

לא צריך משהו מושקע ומטורף, נדרש משהו קצר, קליל וקולע.

לגבי שיתוף פעולה עם עוגן -

מבין בהחלט את מורכבות העניין מול עוגן, אבל לעניות דעתי חברי האגודה צריכים להתמקד במטרות המעשיות של אופק ולא בהיותה קואופרטיב. אנחנו לא גרים יחד ולא עובדים יחד. (כמובן שקואופרטיב זה לא בהכרח דבר שיתופי מלא, אבל כוונתי כאן לגבי הצד הסימבולי והשיווקי. ואם תסתכלו על זה באופן מפוכח, אנחנו בסך הכל קפיטליסטים שחושבים על הצד שלנו שמתבטא בפחות כסף שיוצא מהכיס שלנו😉), ולכן בעיניי אין שום משמעות להיבטים הנספחים מלבד היותה של אופק מיישמת את ייעודה לטובת כלל האנשים והחברה בישראל. (לפי הבנתי אופק אמורה לתת שירותים פתוחים ולא רק לחברי האגודה).

כמובן שכל דבר המפרק את הקואופרטיב או את מטרותיו צריך להחסם, כי לא לשם כך הוקמה אופק או לבוא בהסמכה מחודשת עם כלל החברים לפי המצב והעניין.

דבר נוסף, בעולם ההשתלטויות יש מושג שנקרא “גלולת רעל” (ואולי עוד כמה דברים נוספים), כלומר, מופעל מנגנון מסויים אם חברה מנסה להשתלט על חברה, או במקרה שלנו אם מישהו מנסה לייצר פעולות שאינן עולות בקנה אחד עם אופק. אולי זה דומה לרעיון התקנון הרדום.

במידה מסויימת של חשיבה ואם יש עניין הדדי גם לאופק וגם לעוגן, למה אי אפשר שכל צד יחתום לאחר על מסמך התחייבות בנקודות שיש בהן בעיות שנושאים אלא ישמרו בהתנהלות הצד האחר?

לגבי רעיון הקמת המועצה -

מועצה שיש ביכולתה לייצג באופן ישיר את החברים ובעלת זכות וטו כאשר תקנון האגודה מופר או כל דבר אחר כגון חוקה או היותה של אופק תאגיד קואופרטיב, נראה לי נכון וחכם.

לגבי נבחרי הוועד המנהל -

לדעתי אפשר לחלק זאת כך, 4-4-1 או 3-3-3 - כלומר, 4 נציגים לכל צד, אופק ועוגן בהתאמה, ונציג ביניים ישירות מטעם המועצה או 3 לכל צד + מטעם המועצה כך שלאף אחד אין שליטה או יכולת להכריע במשהו ללא האחרים, דבר שידרוש שיתוף פעולה מלא והוגן בין כולם.

למרות שהמצב כאן כרגע לא ברור לאף אחד, חשוב לחשוב רחוק ובגודל. מקווה שאופק תצליח לממש את ייעודה ועוד תפתיע כאשר יתפתחו שינויים והזדמנויות לאחר שנצא מהמצב הקשה בארץ.

שלום עודד,
ההצעות שלך מאד מענינות. כל הכבוד על ההשקעה והמחשבה.
זיוה סלע

‪On Fri, Jun 14, 2024 at 10:38 AM ‫עודד משעולי דרך [דיבורים באופק]‬‎ <noreply@ofek.site.co.il> wrote:‬

ראשית תודה רבה על ההשקעה בחשיבה והפצת הרעיונות
אני מאלו שחושב שבנק קואופרטיבי הוא לב העניין, לכן זה חייב להיות מוקד הדיון
הפעלה מהירה שלו גם היא חשובה, לכן חייבים למצוא מימון (עצמי, או השקעה כמו עוגן)
הנהלת אופק חיבת להיות הרוב ולא לתת כח יתר לגופים אחרים, אם כי יש לשמור על זכויותיהם
חותר שקיפות בין ההנהלה לחברים לא תזיק!!!
גדי

אופק תספק שירותים רק לחברי הקאופרטיב. זה המהות של קאופרטיב.
אכן אנחנו קפיטליסטים שמחפשים בעולם קפיטלסטי פתרונות אחרים, יחד עם זאת למיטב הבנתי אופק כקואופרטיב תספק שירותים רק לחברי הקואפרטיב.

חלילה לא נגד המיינסטרים, אלא נגד הזרם - שהוא במידה רבה האינטרסים של בעלי ההון. בכל מקרה זה לא נועד להיות שיפוט ערכי אלא אבחנה על החיכוך המתמיד של אופק עם הסביבה - הפרלמנטרית, הרגולטורית, המסחרית ועוד - שמקשים עלינו לממש את היעדים שלנו. אם תרצה, במקום לשחות נגד הזרם אפשר לומר שאנחנו רצים בעלייה.

אני לא יורד לסוף דעתך. איזה סוג תמריץ אתה מדמיין? בכל מקרה חשוב להבין שתנועת הכסף מעוגן לאופק היא לא דו-סטרית. מבחינה חוקית עוגן לא יכולה למשוך את כספי אופק אליה (ואופק לא יכולה לתת לעוגן תמריצים כלכליים) - זה לא התרחיש שאני חושש מפניו. אני חושש מפני תרחיש בו מופעל לחץ לצמצם את השירותים שהאגודה מציעה, לעכב מתן משכנתאות או שירותי ניירות ערך כדי לפגוע בתחרותיות של אופק, ואפילו הפעלה של לחץ על פירוק האגודה.

א. אני מאמין שהיותו של אופק קואופרטיב הוא מרכיב מרכזי וחשוב בשמירה עליו הוגן ומשרת את המטרה שלשמה הוקם - לאורך זמן. קואופרטיב זה בראש ובראשונה מוסד דמוקרטי בבעלות משותפת שוויונית. הדמוקרטיה והשוויון - שני יסודות חשובים שתפקידם בין היתר למנוע מאופק מלהפוך לעוד בנק מסחרי.
ב. בשלב הנוכחי, אופק יכולה להציע שירותים רק לחבריה. זוהי מגבלה חוקית-רגולטורית על אגודת אשראי. לכשנצבור מספיק הון, נהפוך לבנק קואופרטיבי, ואז נוכל להציע שירותים לכלל אזרחי המדינה. ייקח כמה שנים. @ShawnB זה בתשובה גם לדבריך, אמנם אתה צודק אבל זה מצב עניינים זמני ולא עקרון של היותנו קואופרטיב.

אין דבר כזה - כל חברי הוועד המנהל חייבים להיות חברי אופק, גם אלו שימונו ע"י עוגן ויאושררו באסיפה. ברמה החוקית אין דבר כזה “נציג מטעם” בוועד המנהל (זה לא אומר שאין בהכרח קידום אינטרסים). חוץ מזה, המועצה לכשתקום תהיה מוסד בתוך אופק, בשרשרת המוסדות בין האסיפה לוועד.
אז אפשר לקיים דיון כמה חברי וועד מנהל עוגן יוכלו למנות - 1, 5 או כל ה-9 (רחמנא לצלן), אבל בכל מקרה כל חברי הוועד המנהל יהיו “מטעם” אופק, כלומר חברים באופק בעצמם ומאושררים באסיפת החברים.
קונקרטית - אני חושב שאם נספק לעוגן ערובות אחרות לדאגות שלהם, נכון שיהיו לא יותר מ-3 חברי וועד שהם מציעים לאסיפה.

יש עוד הרבה זמן עד שזה יקרה. מקווה שיגיע הרבה יותר מהר ממה שאני חושב.
יחד עם זאת, כאשר השירותים יהיו פתוחים לקהל הרחב תמיד יהיה איזה שהוא ערך מוסף לחברי הקואופרטיב.

נכון להיום התקנון לא מאפשר למשוך דיבידנד מאופק. אני גם לא בטוח שאתמוך בכך אם וכאשר נגיע לשם - זה עלול להפוך לתמריץ עבורנו לייקר את שירותי האגודה לקהל כדי לעשות רווח, ואני מתנגד לזה בכל הרמות.

מסכים איתך. אני נגד חלוקת דיבידנדים.
הכוונה שלי היתה לתעריפים מועדפים לחברי אופק בחיסכון למשל.