רעיון מעניין. לא יודע אם הוא ישים חוקית, ובכל מקרה הוא ישים לדעתי בעיקר לגבי חברי אופק שכבר מושקעים בטריא. כלומר - אני יכול להתחייב לא למשוך את כספי מטריא במשך X זמן כדי לאפשר לפלוני אחר למשוך את כספו בחזרה. צריך לומר שזה דורש רמות גדולות של ערבות הדדית, שלא בטוח קיימות באגודה שיתופית מהסוג שלנו.
הדבר יהיה נכון כשלאופק יהיו הכנסות משל עצמה והיא תוכל לעמוד על המקח עם ספקים. כרגע אופק לוקחת הלוואות גישור רק כדי שתוכל לעמוד בהתחייבויות השוטפות שלה.
איך הגעת למספר הזה? התכנית העסקית מדברת על 80 מלש"ח.
אחד החששות המרכזיים הוא שההגעה לאיזון תיקח הרבה יותר זמן מהמתוכנן, כמו כל דבר אחר באופק עד עכשיו, וכתוצאה תצריך הון עצמי הרבה יותר גדול. היתרון של עוגן זה שהם מוכנים להשקיע את ההון שיידרש את שנגיע לאיזון - ללא הגבלת סכום או זמן.
לדברי תום נשקלו הרבה מאד חלופות. עיקר הגופים המעוניינים בהשקעה באופק הם גופים מסחריים שרוצים להפוך את אופק למכונת רווח. במקומות אחרים בעולם אגודות אשראי קמות בסיוע של איגודי קואופרטיבים וארגונים אחרים שמהווים סביבה תומכת ליוזמות קואופרטיביות - בישראל זה לא קיים.
לגבי החלופות שציינת:
א. המדינה - לא בהכרח מעוניינת בתחרות בשוק הבנקאות. ישנם דברים רבים נוספים שהמדינה לא מקדמת בתחום הזה, לא בחקיקה ולא ברגולציה. יש פה הרבה אינטרסים ולחצים שפועלים. חוץ מזה, אני חושב שבבנק ישראל וברשויות הרגולטוריות יש הרבה סקפטיות כלפי היוזמה של אופק - דווקא משום שהיא לא מגובה ע"י אף בעל הון.
ב. לא ניתן לגייס סכומי כסף כאלה בקמפיין מימון המונים (לא 30 מלש"ח ובוודאי לא 80 מלש"ח)
ג. מודל גיוס ההון מהחברים קרס כי קצב גיוס החברים נמוך מקצב ההוצאות התפעוליות. עד כה אופק גייסה 20 מלש"ח בהון עצמי מהחברים, לא נשאר מזה כמעט כלום.
ד. במה תרומה של בעלי הון שונה מעוגן או עדיפה עליה? והאם אתה מאמין שבעלי הון יהיו מעוניינים לתרום למשהו שחותר תחת האינטרס הפיננסי שלהם, ועוד בלי לקבל על כך תמורה? אני סקפטי מאד.
לסיכום החלק הזה - למיטב הבנתי עוגן היא היום חבל החילוץ הטוב ביותר שלנו.
ובאמת כפי שציינת ברמת המטרות והתפיסה יש דמיון בין הארגונים.
השאלה היא במה מותנה שיתוף הפעולה.
תיקון קטן - לאסיפה אין שום מנדט ניהול. המנדט שלה הוא למנות וועד מנהל, לאשר דוחות כספיים ושינויי תקנון.
אתה שואל שאלה נכונה. אני חושב שברמה הבסיסית עוגן מודאגים לא רק מהפרטת האגודה אלא גם מהתנהלות פיננסית לא אחראית ו"הרפתקנות" עם הכסף שלהם.
גם כן שאלה טובה - למיטב הבנתי סביב המעבר מאגודת אשראי לבנק קואופרטיבי שיתוף הפעולה ייבחן מחדש, אבל לא יודע לומר בוודאות שכך זה יוסכם מול עוגן. מסכים בהחלט שחשוב שתהיה אפשרות כזו.
מציע לך לקרוא את המסמך שכתבתי בעקבות הפגישה ובו סיכום תמונת מצב והצעה לחלופה למתווה המוצע: