עלון ליום 16.8.2024: עיכוב בתהליך גיוס ההון

עדכון סטטוס גיוס ההון והמהלך עם עוגן

חברי אופק שלום,

אנו מבקשים לעדכן בהתפתחויות חשובות מאוד המתרחשות באופק בימים אלה. חשוב שכל חברה וחבר באופק יקראו את הניוזלטר שלפניכם.

בחודשים האחרונים ערכנו ארבעה מפגשי עדכון ודיון עם חברי אופק לגבי הסטטוס של אופק ותהליך המו"מ עם קבוצת עוגן. בפגישות אלו הצגנו שהמהלך עם עוגן נובע מכך שעל אף שאופק עשתה כברת דרך מרשימה בכל הקשור לרישיון ולטכנולוגיה - אין לאופק את המשאבים הכספיים הניכרים הדרושים לצורך העמידה בדרישות ההון וגם המשאבים הכספיים הנדרשים לתפעול השוטף הלכו והתכלו בחודשים האחרונים. לאור זאת, אנו מבקשים לעדכן על התהליכים הצפויים בחודשים שלפנינו.

עדכון המגעים עם עוגן
בחודשים האחרונים קיימנו תהליך ממושך עם ‘קבוצת עוגן’ שערכה בדיקות נאותות במטרה להוביל לאיחוד כוחות שיאפשר את השלמת ההון העצמי ופתיחת השירותים. קיימנו עם עוגן בדיקות רבות - בכל המישורים, ובפרט בנושאים המשפטיים, כלכליים ושיווקיים. במקביל עוגן פעלה לגיוס ההון הנדרש מצידה במהלך שכזה. על אף שגוייס חלק מההון הנדרש, תוכנית עסקית מקיפה שנבנתה עבור עוגן ע"י משרד רוה"ח BDO - העלתה שיידרש מצד עוגן להשקיע סכום של כ-150 מיליון ₪ לפחות במהלך של שש שנים על מנת להפוך את אופק לבנק חברתי עם פעילות משמעותית. כעת עוגן פועלת איתנו ועם יועצים נוספים כדי לבחון את האסטרטגיה החברתית והיצע המוצרים של אופק, את הבידול והייחוד שאופק יכולה להביא לחברה הישראלית, לחברים (אתם) ולחברים העתידיים שיצטרפו. במקביל בוחנת עוגן עם התורמים שלה את סיכויי הגיוס של הסכום הנכבד שעליה להשקיע. עוגן מעריכה שתהליך זה ימשך כארבעה עד שישה חודשים, שבסיומם תקבל עוגן החלטה אם היא מעוניינת באיחוד הפעילויות עם אופק.

נכון לרגע זה, נראה כי עוגן הינה הגוף היחידי שיש לו הן את האפשרות הכלכלית הריאלית והן את השותפות האידאולוגית עם חזון אופק על מנת להשקיע את ההשקעה הדרושה באופק. כאמור - מדובר על השקעה חברתית ללא תשואה וללא דיבידנד, מגוף ללא כוונת רווח וללא כוונות עסקיות.

במהלך השנה האחרונה, בעקבות הקשיים התזרימיים, אופק קיבלה הלוואות מעוגן בסכום של 1.1 מיליון ש"ח, זאת על מנת להמשיך ולקדם את הקמת המערכות ולתמוך בעלויות התפעול. מימון זה - לצד ההון שגוייס מחברי אופק, והלוואות נוספות - איפשרו לאופק להשלים את הקמת המערכות הטכנולוגיות. בחודש האחרון אופק כבר “עלתה לאוויר”, כאשר יש לנו מערכת מחשוב בנקאית פעילה המחוברת לבנק ישראל וליתר מערכות התשלומים והסליקה. בשלב זה נפתחו חשבונות פעילים לעובדי אופק בלבד למטרת בדיקת המערכות. אתם יכולים להבחין שאופק כבר הצטרפה לרשימת הגופים אליהם ניתן להעביר כסף גם מחשבון הבנק שלכם.

למרות ההגעה ליעד הטכנולוגי והרגולטורי - אופק תוכל לפתוח חשבונות לחברי אופק רק במועד השלמת ההון העצמי וקבלת מימון שיאפשר לאופק להתמודד עם עלויות התפעול הכבדות הנדרשות במשך השנים הראשונות עד להגעה לאיזון. מדובר במימון ראשוני של עשרות מיליוני שקלים, כאשר בהתאם לתוכנית העסקית - עד להגעה לאיזון תידרש השקעה של לפחות 150 מיליון ש"ח.

צמצום בהיקף הפעילות
כעת, בעקבות העיכוב בגיוס ההון, ולאור קשיי התזרים של אופק, אנו נאלצים לבצע צמצום משמעותי - הן בכוח האדם והן בתחומים נוספים על מנת לשמר את המערכות פעילות עד למציאת פתרון ומענה להשלמת ההון הנדרש. צמצום זה עלול להוביל גם לפגיעה באיכות המענה לפניות החברים ולהתקדמות בתהליכי ההקמה, ואנו בוחנים דרכים לצמצם את הפגיעה ככל הניתן.

מספר חברי אופק הביעו נכונות לבחון כיצד לסייע לצלוח את התקופה שלפנינו. אנחנו מחפשים כל פתרון למצב, וחברי אופק מוזמנים לפנות אלינו במייל חוזר ולהציע פתרונות וכיוונים נוספים.

בנוגע למועד הבחירות לוועד המנהל אנו מצויים בקשר עם רשמת האגודות השיתופיות ונפעל ונעדכן בהתאם להנחיותיה.

אנו ניצבים בשעה קריטית בכל הקשור להמשך קיומה ולהצלחתה של אופק, ואנו מקווים שנצליח לנווט את הסיטואציה באופן שיביא בסופו של דבר את אופק לחצות את קו המטרה ולהתחיל בפעילות.

אנו נשוב ונעדכן אתכם מיד לכשיתבהר המצב.

בברכה,
יהודה טלמון, יו"ר
תום דרומי חכים, מנכ"ל

כנראה שלא יהיו בחירות בקרוב :upside_down_face:

אני לא מבין כאן כמה דברים. האם הגענו למצב הזה בגלל תכנון לקוי? בגלל חוסר שקיפות? בגלל חוסר וודאות לגבי התארכות התהליך? האם בעלי התפקידים באופק לא יכלו לצפות שהמשכורות שלהם ״יאכלו״ את הכסף שהושקע על ידי החברים באופק ובעצם זה יביא למצב שבו אין מספיק הון התחלתי? להיות תלוי בגורם אחר במיוחד אם זה לא ב100 אחוז עם אותו מדיניות, מטרות ורעיונות כמו אופק הוא לא מאוד טוב כפתרון תמידי. ניסיתי להיות אופטימי לכל אורך הדרך, אבל כעת לא רואה את האופק לצערי.

חבל שכך הנהלת אופק נווטה את ניהול העמותה.אורופה מליאה בבנקים קואופרטיביים מצליחים .במקום לנהל נכון גיוס הון עי גיוס חברים ושמוש נכון בהון שגוייס גייסו כוח אדם ופעיליות שונות שכרסממו בהון שנצבר מגיוס חברים מהתחלת פעילותת גיוס החברים.לא פלא שעוגן דורשת ששה חודשים להחליטו על כביכול שותפות ולעשה התנאים של עוגן זו השטלתות עויינת על אופק.עצם השותפות עם עוגן מבטל את היעוד שהצהירה עליו אופק כעמןתה בבהווסדה.הנהלה שנכשלה לא תוכל לתקן את המצב.

‪On Fri, Aug 16, 2024 at 1:19 PM ‫עירא אברמוב דרך [דיבורים באופק]‬‎ <noreply@ofek.site.co.il> wrote:‬

אני רק שאלה,
האם אין באופק כוונה ליישם את הבנקאות ברזרבה חלקית כפי שהיא מיושמת ביתר הבנקים?ברגע שחברים יעבירו את הפעילות שלהם לאופק, יווצרו כספים חדשים במערכת, או על ידי הפקדות או על ידי הלוואות, ואפשר לרוץ.

האם אני מפספס משהו?

שבת שלום ומבורך.

בתאריך יום ו׳, 16 באוג׳ 2024, 13:18, מאת עירא אברמוב דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

במייל הם מספרים שהיו מפגשים עם חברי אופק.
אני לא קיבלתי שום הודעה ו/או הזמנה למפגש כזה, ואני מניח שעוד רבות ורבים לא קיבלו.
מעניין אותי לדעת כמה מ 15 אלף חברי אופק קיבלו הודעות ו/או הזמנות למפגשים האלה והשתתפו במפגשים וזאת במקום לקיים אספת חברים,
וגם מה היו הקריטריונים לפיהם נבחרו החברים שהוזמנו למפגשים החצי סודיים האלה.

המידע על המפגשים האלה הופץ במייל. בנוסף גם פה בפורום פורסם המידע בנוגע למפגשים.
האם אתה מקבל מיילים מאופק?

כן, אני מקבל מיילים מדי פעם, כמו המייל שנשלח היום
לגבי הפגישות לא קיבלתי אף מייל. נודע לי עליהן כאן בפורום.

תודה על העדכון. האם מעבר לסוגיית גיוס ההון יש חדש באופן שבו עוגן רואה את אופק כקואופרטיב? האם זו עדיין התנגדות עקרונית, או שחל שינוי בעניין?

ברכות ושלומות לכל הקוראים.
אני עוקב מזה זמן רב אחר הדיונים בפורום. מודה - לא קורא נלהב, ולא מתמיד, אך דוגם מעת לעת, כשיש לי זמן.
בעקבות ריבוי הביקורת, לאורך זמן על ההתנהלות בעמותה, כוונות השיתוף עם עוגן, ובכלל שפע הטענות שמובאות בפורום, חשש התגנב לליבי. (לא בגלל ההשקעה הזניחה שלי במניית אופק (ואני מהדור של 3000₪) אלא בגלל העקרונות בגללם השקעתי מראש.
אני נמנע מסופרלטיבים כגון פחד, אימה, חוסר אמון וכו’, כי ממרומי שנותיי, כבר למדתי שלא לשפוט בטרם יש בידי נתונים בלתי מוטים.

לכן הקדשתי את השבועיים האחרונים לבחון את הטענות וההסברים, נכנסתי לאתר עוגן, ולפורמים שעוגן הוזכרה בהם, חזרתי ועיינתי בנאמר בפורום זה, ואט אט חלקי הפאזל התיישבו לי בראש.
אייני מתכוון להוציא כאן דוח מפורט, אך חשוב לי להציף את עיקרי מסקנותיי:

• הפורום, לא מייצג את דעת החברים באגודה!
    ואיך הגעתי לזה? פשוט שאלתי כ-15 חברי אגודה (לא מדגם מייצג אך מספיק משמעותי) לדעתם על רשימת טיעונים שעלו כאן, והם לא שותפים להם.

• עוגן הוא הגוף המתאים ביותר להיות שותף בכיר באגודה -
    למה אני חושב כך? שתי סיבות:

1. מטרות אופק ומטרות עוגן חופפות כמעט לאורך כל הדרך.
  2. עוגן ותיקה בהרבה מאופק ומתנהלת נכון והיטב לאורך שנים, ומממשת את מטרותיה. כנראה שהניהול שם נכון, ראוי והייתי שמח שהם יחלקו ויתרמו מהידע שלהם לאופק.
  • ברור שהנהלת אופק כשלה בהערכות הזמנים שלה על כל המשתמע מכך (בעיקר זליגת ההון להוצאות שוטפות). מסתבר שבישראל לא ניתן ללמוד מהמערב. לא קל להקים בנק בישראל. הרגולציה שעשרות שנים נוּוְטָה ע"י הבנקים הגדולים באמצעות לובי ממומן ומשומן, מהווה מחסום שלא הוערך נכון…
    עדיין מגיע שאפו גדול לכל העושים במלאכה שלא התייאשו (ויש רבים וטובים שנשחקו עד תום) והמשיכו וממשיכים בעבודתם.
    {הייתי לפני שנים בכנס בו השר (אז) חלפון, הבטיח את כל האישורים בתוך שנה… גם הוא פיספס בגדול :smiling_face_with_tear:}

אגב, גם המדגם הלא מייצג איתם שוחחתי מודע, וחושב כך לגבי הפעילות של ההנהלה, ומחזיק אצבעות בישורת האחרונה.

לסיכום - אני לא יכול לבצע סקר סטטיסטי אמין בין כל חברי האגודה. הפורום כאן הינו מוטה לחלוטין. וזה בסדר. אלו המודאגים מאוד, ואין לי דבר כנגד העלאת הנושאים הכואבים והמדאיגים. אך ברור שהפורום לא מייצג את כלל החברים.
רוב חברי האגודה אכן מאוכזבים מקצב התפתחות אופק והמטרה שמתרחקת כל פעם, אך עדיין יש אמון בהנהלה ולא רק בכוונותיה אלא גם במעשיה.

ובנימה אישית - מקווה שעוגן אכן יהיו שותפים לדרך. :pray:

חזיקו ואמצו עד להצלחה

בתאריך יום ו׳, 16 באוג׳ 2024, 13:19, מאת עירא אברמוב דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

לא מאמין לאגודה וכן לא להרכב החדש שמנסים לקום ,

אני אישית השלמתי שאת ה1000 שח לא אראה בחזרה .

אי לכך אין לי כוונה להמשיך להזרים כסף נוסף .

חבורת XXX השתלטו על אופק ומנסים להמשיך להוציא כספים נוספים .

שם השולח :

מירון גרומברג
mirongr@gmail.com
טלפון : 0547903114

כעת ברור שאופק על 15000 חבריה לא תוכך להרים בנק. לא חשוב מי אשם. אציע פתרון שאינו מבוסס משפטית, כך שאיני יודע להעריך האם הוא אפשרי. עוגן תקים אג"ש מקבילה לאופק ותרכוש מאופק את כל המערך שאופק הקימה. עלות הרכישה תהיה כעלות שחרור כל חבר אופק שירצה לפרוש מהאגודה בעת הרכישה. כל מי שיחליט להשאר יתקבל כחבר באג"ש החדשה. את תקנון האג"ש החדשה ינסחו כך שהמהלך יתאפשר. עוגן מצידם ימשיכו לגייס חברים חדשים לאג"ש שיוכלו להנות משרותי האגודה כמו החברים שיעברו מאופק. בשלב מסויים , קרוב להערכתי, מספר המגוייסים החדשים יעבור את מספר חברי אופק שיישארו באגודה החדשה, כי רק מי שחבר באגודה (רוכש מניה) רשאי להנות משרותיה, בניגוד לבנק רגיל שכל אחד (שהבנק מסכים לקבלו כלקוח) יכול להנות משרותיו. תוך מספר שנים לא רב, אם התוכנית העסקית תעבוד בהצלחה, מספר החברים אמור להיות כה גדול עד שלחברי אופק המייסדים לא תהיה השפעה דומיננטית באג"ש החדשה. אשמח לקבל תגובות לרעיונתי אלו.

תחושה שלי שההצעה שלך נובעת מהרצון לקבל חזרה את ה 1000 או 3000 ש"ח ששילמת עבור המנייה ולא מתוך ראית חשיבות הרעיון של אגודת אשראי שיתופית.
את הרעיון שלך אפשר ליישם בצורה יותר פשוטה, שת"פ בין אופק לעוגן בהפעלת אגודת האשראי… אבל רגע, זה לא מה שמנסים לעשות עכשיו?
אההה, אבל אז ישעיהו לא יקבל את הכסף שלו בחזרה :laughing:

אתה טועה לגמרי, אני לא מעוניין לקבל את השקעתי בחזרה. אני רק רוצה לתת נקודת יציאה למי שהתייאש מהפרוייקט, אין לי מושג כמה כאלו יש. וזאת נראית לי דרך לאפשר להם את זה, ושיפסיקו לנהל מלחמות פנימיות בתוך אופק. לאופק אין מקור כספי לאפשר לחברים שרוצים לצאת לעשות זאת.

לא בטוח שנוכל לדחות שוב, אבל הועד שיבחר יצטרך להיות מורכב מאנשים שלווים ומפוקסים שיצטרכו לדון על תנאים מול עוגן (בהנחה שהם יחזרו אלינו שוב עם הצעה אחרי בדיקה) או להחליט בלב כבד על פירוק האג"ש.

קצת מזה וקצת מזה לפי מה שהבנתי. חשבו שיקח 3-4 שנים ולא 12, כל מני גופים הבטיחו כסף ולא קיימו, סחבת בירוקרטית, שינויי חקיקה שנגררו, גיוס אנשי מקצוע יקרים לפני הזמן (אולי, אני לא בקיא בכל הפרטים).

בזמן שפיתחו את התוכנות, סידרו עניינים רגולטוריים וכולי, הגענו למצב של burn rate של כמעט חצי מליון ש"ח בחודש. תום דרומי יצטרך לפרט איך הגיעו לזה. זה אכל מאוד מהר את ההון העצמי והנה הגענו אל סופו. אולי אפשר היה לגייס כסף כתרומות מחו"ל או שאר פטנטים אם היינו יודעים לפני שנתיים, אבל רק עכשיו מתגלה המצב במלואו, ודווקא כשנפתרו כל השאלות הטכנולוגיות והרגולטוריות.

אי אפשר לעשות השתלטות בכלל, עוינת או לא, על גוף פרטי. אנחנו לא מונפקים בבורסה. יש 15,000 חברים שרוצים אגודה שיתופית, וכדי לבצע השתלטות עוגן תצטרך לארגן לפחות 15,000 אנשים נוספים ויקנו בשמם מניה (זה לבדו 15 מליון ש"ח) ויצביעו לועד שלפחות חציו אנשי עוגן.

וזה למישהו עם תוכניות זדוניות. אבל עוגן לא זדוניים, האינטרס שלנו יכול להיות שילוב של הגישות. הם רוצים בנק חברתי לעשירונים התחתונים, ואנחנו בנינו אגודת אשראי למעמד הביניים. אפשר להתגמש פה ושם ולמצוא דרך לשלב את השניים.

כן, אבל ראשית כדי שיוכלו להעביר לפה את הפעילות צריך הון עצמי 10מל₪, ביצה ותרנגולת.

נדמה לי שההזמנה נשלחה לכמה אנשים, בעיקר פה בפורום, שהביעו עניין במפגש סיעור מוחות. אבל כדאי להפנות את השאלה לתום.

הם לקחו כמה חודשים לבדוק את העניין. זה לא עניין פשוט.

מסכים. זה מדגם של אנשים self selected.

לא ידוע לי על “הרכב חדש”. את הכסף של קניית המניה לא חשבתי לרגע שארצה למשוך, אז אני לא מבין למה זה שיקול.

את עוגן פחות מעניין מבנה קואופ. הם רוצים בנק חברתי שלא מאלץ לקוחות לקנות מניות באגודה. אני בספק אם הם יעשו צעד כזה אם תהיה להם ברירה.

גם איך זה שונה מלעשות עסקה עם אופק בצורתה הנוכחית? זה גם יוסיף עוד שנתיים-שלוש לתהליך הרגולטורי.

הון עצמי 10 מיליון?! ביצה ותרנגולת?
זה מה שעוצר את תחילת התהליך?!
זו ביצה מקושקשת.

הרי אם נפנה לכל בעלי המניות ונבקש עוד 1000 ש"ח מכל אחד נעבור את הסכום הזה בקלות רבה תוך זמן קצר מאד.
הפעילות תוכל להתחיל להתגלגל ולייצר כסף נוסף כאמור, או על ידי הפקדות או על ידי נטילת הלוואות.

אגב, זה בערך אותו מצב שבו היה המיזם לפני כשנה וחצי כאשר רכשתי את המניה, גם אז נאמר לי שהנה רק מגייסים הון עצמי ומתחילים.
מלבד מספר בנק ורישום בסליקה לא באמת השתנה משהו מהותי בשנה וחצי האחרונות.

על פניו נראה שאין רצון אמיתי לקדם את העניין.
לא הגבתי עד כה, אבל קראתי חלק מהתכתובות.
להבנתי נראה שהמיזם הזה עומד להמסר לעוגן שתשלוט בו, ואני לא מבין למה אנחנו בעלי המניות לא מוכנים לעשות כלום כדי לקדם את עניינינו ולהשאיר את המיזם בידינו ובשליטתנו.

אם עוגן רוצה חצי שנה כדי לקבל החלטה, בינתיים המיזם מדמם כסף ונגיע לעוד חצי שנה במצב גרוע יותר.

אני לא מבין את ההגיון, אבל תמשיכו, נראה שאתם נהנים…

למכירה, מניה במיזם המעוכב התפתחותית, הבנק החברתי “אופק”.

בתאריך יום א׳, 18 באוג׳ 2024, 0:20, מאת עירא אברמוב דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

אחד התנאים המהותיים היא של מספר חברי עוגן שחברים בועד המנהל של אופק. אם יתקיימו בחירות לא יהיה ניתן להכניס נציגים של עוגן.
אם האופציות שיוצגו בפני הרשמת היא דחייה נוספת של הבחירות (באישור הצבעה של האסיפה הכללית למשל) לבין פירוק האג"ש… אני לא בטוח שהיא תבחר באופציה של הפירוק.

לדעתי הארכה נוספת של כהונת הוועד צריכה להגיע להכרעת האסיפה. החברים צריכים להחליט אם הם נותנים אמון בהמשך הובלת המהלכים ע"י הוועד הקיים.

אני שמח על הבטחון המתלהב, אבל לא נראה לי שאחרי 11-12 שנים שהפרוייקט רץ, תוכל למשוך עוד כספים מהחברים הקיימים. לפחות לא לפי הרוח שכאן באתר.