באתי להגיד שלום

שלום, אני חזי הירשהורן, חבר באופק כמה שנים (נדמה לי מ2021).

כמה מכם אולי זוכרים אותי כמי שניהל ויכוחים מרים בנוגע לשקיפות באופק לפני… לא זוכר. יותר משנה.

מבין עובדי אופק אני מניח שיש גם כן כמה שזוכרים אותי, אולי לרעה.

אני רוצה להתחיל בטוב: עצם קיומו של הפורום הזה, עם נוכחות של יפעת (ואני משער שעוד עובדים/חברי ועד) היא התקדמות יפה. בזמנו אחד הדברים שהכי הפריעו לנו היה שאין מקום שאפשר לקיים בו דיונים בלי נסיונות השתקה נמרצים מצד הועד, בטענה שפוחדים שויכוחים ירחיקו חברים חדשים. כנראה שבעקבות ההגעה ליעד החברים זה הפך למעט פחות מאיים והפורום הזה קם. מעולה.

דבר טוב שני: אני קיבלתי את ההזמנה לפורום הזה במייל מאופק. בעקבות קריאה של חלק מהדיונים אני מבין שזה עצמו הישג לא טריוויאלי של הפורום. דובר כאן הרבה על איך לשלוח הזמנה לחברים, ואני מניח שההזמנה שאני קיבלתי היא התוצאה של כל זה. כל הכבוד לכל מי שהתעסק בזה, אתם תותחים.

ועכשיו לרע: מצער - אבל לא באמת מפתיע, שעדיין יש תלונות על חוסר שקיפות מצד הוועד. מצער עוד יותר - ועדיין לא מאוד מפתיע, שעולים חשדות לאי קיום התקנון על ידי הועד (ובהחלט לא מפתיע שהם נוגעים להצבעות).

מאוד חמור בעיני שראיתי התייחסויות מזלזלות מצד חברי.ות ועד לתקנון בנוסח “חשבנו שבמקרה הזה אין צורך”, “מה שחשוב זה שזה מאובטח”.
אני לא מדבר על המקרים הספציפים, אלא על היחס המזלזל לתקנון, דבר שלא יאפשר את קיומה של אופק כקואופרטיב. אולי אופק לא תתמוטט, אולי היא כן תפעל כמשהו אחר - לא שיתופי, אבל קואופרטיב זה לא יהיה עם כזה יחס.

בזמנו הותשתי מהויכוחים והתייאשתי מאופק, גם הייתי שותף לנסיון התארגנות שיום אחד פתאום השתתק. אז חשבתי שזה פשוט נעצר, אבל אני מניח שהפורום הזה הוא בצורה מסוימת המשך, ושאני פיספסתי איזו הודעה חשובה או לינק לפלטפורמה כלשהי.

בכל אופן, מבחינתי זה משמח מאוד שיש הישגים גדולים בתחום שבזמנו הכי הפריע לנו, ואני מקווה שהעניין רק ילך וישתפר.

שלום חזי!
שמי יגאל ואני מיוזמי הפורום הזה.

זה מאוד לשמח לראות הודעות כאלו.
הפורום לא נולד בקלות והמאבק לשקיפות באופק הוא רק בחיתוליו. אין ספק שהפורום הוא צעד ראשון וחשוב.
אינני יודע אם אתה עוקב אחרי פעילות אופק לאחרונה, אך כפי שהוצג בפגישה האחרונה (אך פרטים נוספים לא נשלחו למיטב ידיעתי, למרות בקשות של כמה וכמה חברים) - ישנו תהליך לא שקוף של התשלטות או השתלטות דה-פקטו של עוגן על האגודה.
מכיוון שלא פרסומו עודן פרטים ואף אין אפילו פרוטוקולים של ישיבות הוועד המנהל אחרי יוני 2023, אף אחד לא באמת יודע מה קורה באמת בעניין זה. לא ברור שלוועד המנהל יש סמכות לדון בענייני שינוי מבני באופק.

תודה רבה חזי. לא ידעתי על המאמצים מצדך ומצד אנשים אחרים אבל אני מאוד מעריך אותם, עכשיו שאני יודע שהם נעשו. אני מצרף לקריאה הברורה והדחופה לשינוי היחס כלפי התקנון. בעיקר בסיטואציה קואופרטיבית, התקנון צריך להישמר בצורה חד משמעית ולא מתפשרת. אם יש בעיה עם התקנון, צריך לפעול בצורה קולקטיבית כדי לשנות אותו, ובשום אופן אסור לעקוף אותו כי רק על ידי התייחסות עקבית רצינית לתקנון יהיה לתקנון משמעות. לגבי השקיפות גם, נשמע לי קריטי.

סחטיין על כך מי שהשמיע את קולו ושמח גם על ההתקדמות בשיתוף וביצירת מרחב הדיון בפורום.

‪On Mon, May 13, 2024 at 1:17 PM ‫חזי הירשהורן דרך [דיבורים באופק]‬‎ <noreply@ofek.site.co.il> wrote:‬

למי אם לא לוועד המנהל יש סמכות לדון בשינויים נדרשים, להוביל מהלכים ולהגיע לטיוטאות של הסכמים.
אבל דיונים לחוד והחלטות לחוד. שינוי מבני של האגודה מצריך אישור אסיפת החברים ברוב מיוחס. זה יכול לקרות רק כאשר יש הצעה קונקרטית של הוועד על השולחן, שהועברה לחברים ולאחר דיון ממצה עליה.

ערב טוב, אני מסכים עם דבריו של החבר בעניין הקוארפרטיב. חבל שהוועד מערב אינטרסים אישיים עם אינטרס האירגון. יכול להיות שאופק היתה יכולה להיות הבנק המאוגד הראשון ברשות בעלי האחוזים, אבל המעורבות המערכתית הלא הומוגנית בין החברים המחפשים שליטה, בהחלט לא תיצור שום אחדות מסוג כלשהו.

אופק-תנאי שימוש ותקציר תקנון האגודה

ויכוחים חלקי דעות זה דברים טבעי אבל לא לדבר כמו חברי כנסת ולתת תדמית לחברת אופק באמינות החברה

בתאריך יום ב׳, 13 במאי 2024, 15:16, מאת חזי הירשהורן דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

שלום, וברכות לחברי האגודה.
זו תגובתי הראשונה מאז נכנסתי לפורום זה, עד כה. מאז קיבלתי מייל שגילה לי שקיים פורום כזה, אני רק קורא.
ולעניין -
ממרומי שנותיי (באמצע העשור השמיני לחיי), וכמי שהיה חבר לאורך השנים במספר אגודות שיתופיות, בעלות מטרות שונות, אין לי אשליות.
תמיד יהיו אינטרסים, מאווים וכוונות של המובילים. וזה בסדר. כל עוד המטרות האישיות מקדמות את מטרות האגודה.
השתתפתי לפני שנים באספת החברים הראשונה. היו כ-30 חברים, שכל אחד הציג את עצמו והגדיר את עיסוקו וכוונותיו. הצגתי את עצמי כ"פעיל חברתי" ומטרותיי - קידום צדק חברתי. אני מאמין ושהגדרות האגודה הבאות לידי ביטוי בתקנון, תואמות את מטרותיי.
כפי שציינתי, הייתי חבר באגודות שונות עם מטרות שונות. מניסיוני זה, ברור לי שיש הבדל גדול בין אגודה קטנה ואינטימית כגון מכולת משותפת או אפילו קיבוץ/מושב, לבין אגודה בסדר גודל של אלפים, כגון אגד ואופק.
כדי להימנע ולמנוע סחף לכיוונים לא ראויים, חייבת להיות בקרה. היא מתחילה אמנם בוועדת ביקורת, אך גם היא מורכבת מאנשים. הבקרה הנכונה והדמוקרטית היא חכמת ההמונים. היא יכולה להתקיים בחוכמה רק עם יש שקיפות. ברם אולם, בקבוצה של אלפים אין ולא תהיה החלטה שניראת ומקובלת על 100% מבעלי הדעה, וּבטח וְבטח שלא בחברה ישראלית. לכן, כדי לא להגיע לידי שיתוק יש להניח את ההחלטות בידי גוף מנהל שנבחר.
גוף שמפרסם את החלטותיו תדיר, בצורה מסודרת ומובנה, ולצד ההחלטות - שיקולים. (מקובלים עלי או לא - זו לא השאלה.)
את דעתי, ודעת כל חברי האגודה, ניתן להשמיע כאן. ואם אין אוזן קשבת - יש בחירות.
זה המקום בו ההמון (אני ואתם) חורץ את גזר דינו ומביע באון מעשי את דעתו ושביעות רצונו מהתנהלות הועד המנהל, ואופן ואופי הביקורת.

{בהמשך, בפוסט נפרד, אוסיף רעיונות ודעה על אופן הבקרה השוטפת שצריכה להתקיים. ועד אז - ברכות ושנזכה לימים טובים מאלה}

שלום לכם
שמי אלקה יפה ואני חברה באופק מתחילת הדרך. אני גם שותפה לאכזבות מתחילת הדרך. חזי ובן דוד אמרו כמעט את כל מה שחסר כדי שאופק יהיה בנק חברתי אמתי. אולי והלוואי כי מהדיבורים כאן יסיקו גם מסקנות ויהיו אפילו מעשים בכוון הנכון.
בהצלחה, אלקה יפה
יוזמת חברתית דיגיטלית
www.60plus-goldenage.co.il

בתאריך יום ב׳, 13 במאי 2024, 15:17, מאת חזי הירשהורן דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

אל תקפוץ למילים חזקות כאלו.

פתחתי על זה נושא חדש.

התפתחות הדיון נובעת בעיקר מעומק הבעיות אשר הולכות ומתבררות לנו באופק, אז חוששני שהשמחה שלך מוקדמת. וזו לא רק “חוסר-שקיפות”, אלא הסתרה אקטיבית של פעולות ומהלכים משמעותיים (כפי שתוכל להיווכח בשרשורים אחרים).

שלום רב,
שאלתי מה קורה ל-1.000 השקלים שהשקעתי באופק בתקווה כי יקום ויממש את המטרות שהעמיד בפניו ובפנינו? בנק חברתי? הבנתי נכון?

הי מרתה, ברוכה הבאה לפורום.
1,000 השקלים ששילמת הן עבור מניית חברות באגודה, שמקנה לך בעלות חלקית עליה, קול באסיפת החברים, וזכויות נוספות של חברי האגודה.
כל זאת לשם הקמה של אגודת אשראי בשלב הראשון, ובנק קואופרטיבי בשלב הבא. ההבדל, בקצרה, הוא שבשלב הראשון האגודה תוכל לספק שירותים בנקאיים רק לחבריה, ואחר כך לכלל הציבור.

השאיפה היא שהבנק הקואופרטיבי (וכאן כוונתי גם לאגודת אשראי) תאפשר מתן שירותים בנקאיים הוגנים ומיטיבים יותר. באיזה אופן - לא הוחלט עדיין.
חשוב שתדעי שלמרות שהמון אנשים בחרו להצטרף ליוזמה, והמון זמן ומאמץ הושקע בה, מדינת ישראל לא התלהבה מהרעיון ובעיקר מקשה עלינו לצאת לדרך.

בימים אלו מנהל הוועד המנהל מגעים עם קרן האשראי החברתי כביכול “עוגן” לאיזשהו שת"פ שיכלול השקעה מצידם, שתאפשר סוף סוף לבנק לקום. העסקה עצמה טרם גובשה, אבל ישנו חשש מהותי שהיא עלולה לסכן את מעמדה של אופק לקואופרטיב - כלומר כבנק שהוא בבעלות לקוחותיו, המתנהל בצורה דמוקרטית.

מעורבות פעילה של חברי האגודה, כמוך, היא הדבר היחיד שיכול להבטיח הקמה של בנק קואופרטיבי אמיתי.