אני לא רואה זאת כך.
המודל החוקי הוא של אגודה שיתופית. אגודה שיתופית היא של חבריה.
אני מאד מקווה שנצליח להגיע לניסוח שישקף זאת בתקנון. בכל מקרה החיבור עם עוגן בתוך האגודה הוא רק כל עוד מדובר באגודת פיקדון ואשראי, כלומר עד היקף פעילות של מיליארד וחצי ש"ח.
בתוך חמש-שש שנים אמורים לעבור את ההיקף הזה ואז עוברים לרשיון בנקאי. אופק ועוגן ואולי גופים אחרים, ישתפו פעולה כנראה בהקמת הבנק, אבל כשותפים שלכל אחד המנגנון התאגידי הנפרד.
בשלב הזה אני עדיין מקווה, שנגיע להסכמות על תקנון שאפשר לחיות איתו ועל גופים נוספים שישמרו את הכוח והמעורבות של חברי האגודה. עובדת על זה מול אנשי עוגן, שגם בתוכם יש חילוקי דיעות לא מבוטלים בעניין זה.
אני מקווה שנצליח לצאת לדרך שתאפשר לכולנו להתגייס בחדווה למהלך, שחשיבותו לחברה הישראלית בעלת פוטציאל אדיר.
אז בשביל שלא ניפול צריך לבקש את ההסכם.
סבבה, אתה יכול לפתוח תחרות לטריא, אבל עדיין כדי להתחיל להפעיל, עם הרישיון שכבר יש לנו באופק, חייבים מינימום של 15 מליון₪ לסגירת החובות הקיימים, הון מינימלי נעול של 10₪ מליון, משכורות ופיתוח תוכנה מחדש. זה לא שונה ממה שדרוש כדי להתחיל להפעיל את אופק במתכונת המקורית.
אנסה לענות על חלק מהדברים:
- החוק נכון לעכשיו, מאפשר הקמת מוסד פיננסי מסוג אגודת אשראי, רק כאגודה שיתופית.
- עוגן כבר מזמן רצו להקים בנק, או יותר נכון, מנכ"ל עוגן, שהוא זה שהביא להתפתחות הגדולה של העמותה רוצהה בכך. ישבתי איתו כמה פעמים ואני מתרשמת שהכוונות שלו חיוביות.
- הוועד המנהל של עוגן הרבה יותר שמרן, מפחד ורוצה לשמור על שליטה.
- אני הודרתי מהדיונים על אופן החיבור ומי שעמד מול עוגן מטעם אופק עד לאחרונה הבטיח להם כל מה שרצו לשמוע, כולל שליטה מוחלטת באגודה.
- אני לא חושבת שזה סוף פסוק. אני בסדרה של פגישות ויש נכונות של מנכ"ל עוגן ושל הפרויקטורית שמובילה מצידם את ההקמה להגיע להבנות. הם גם מבינים את החשיבות שבחיבור חברי אופק ואת החשיבות של קול החברים בהקמה ובפיתוח.
- המצב של אופק מבחינה כלכלית הוא כזה, שיהיה קשה לעשות את זה בלי עוגן. לא בטוחה שבלתי אפשרי, אבל קשה מאד. יש גם הרבה יתרונות בקשר הזה, לא רק מבחינת ההון. יש להם נסיון רב בהתנהלות של מתן הלוואות וכשנצא לציבור ונבקש את אמונו - יש לכך כוח לא מבוטל.
- יש בעיניי דברים שאסור להתפשר עליהם ושמירת המעמד של החברים בעיניי הוא גם חובה, אבל גם אינטרס כלכלי עצום - ואת זה אני מנסה להבהיר.
- נכון לעכשיו, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון צריכה להחליט אם לתת אור ירוק לחיבור. במקביל צריך לעבוד קשה על ההסכם לגבי התקנון ומנגנוני הביקורת הנוספים.
- כשנגיע לאישור רשמת האגודות, תהיה הזדמנות נוספת לשפר את סעיפי התקנון.
- לסיכום אומר, שאני עדיין לא יודעת איך זה יראה בסוף. יש בעוגן אנשים שאני מאמינה בכנות כוונותיהם, אבל זה לא מספיק, הדברים חייבים להיות מעוגנים נכון בתקנון - שמטרתו להגן ממצב בו ינסו לעשות שימוש לרעה.
לדעתי, בנק אינו חברתי אם אינו אגודה שיתופית ובשליטת חברי האגודה. פשוט מאוד.
לדעתי עוגן יודעים זאת ולכן כנראה הציעו את המודל שהציעו.
אגב, @yifat.solel , מה המודל שהציעו, זה ש"אופק" שלחו לנו?
ברור למה הם לא רוצים להפוך ממלכ"ר לאגודה שיתופית שבה הם נדרשים לקבל אישורים שונים להחלטות מהותיות. הם רוצים להיות השליטים הלא דמוקרטים.
יפעת, דבריך מדוייקים ומעשיך חיוביים. הבעיה היא שההנהלה הקיימת עייפה ולחוצה והיא ממהרת להביא את הדברים להחלטה. כדי שנוכל להגיע להישגים במו"מ עם עוגן דרושים שני מרכיבים : זמן והנהלה חדשה. הקושי כרגע הוא שההנהלה מכהנת כועד ממונה מטעם הרשם. אנחנו צריכים להגיע לאסיפה המתוכננת ב 2 לאפריל עם יכולת להשפיע ולשנות את ההחלטות. לצורך כך צריך להיערך וגם להגיע להסכמות עם רשמת האגודות שתאפשר לבחור הנהלה חדשה ותתן עוד זמן למו"מ. האם את מכירה דרך לעשות זאת ? אם לא נצליח להגיע לאסיפה עם יכולת קבלת החלטות שאיננה הצבעה בעד ונגד המתווה, התוצאה ידועה מראש. או שהמתווה יזכה לרוב ואז אפסו הסיכויים לתקן אותו, או שרוב החברים יצביעו נגדו ואז יש להניח שחסל סדר אופק. מה לדעתך אפשר עשות ?
תודה על הפרספקטיבה והעדכון, יפעת.
מאחל שתצליחי למען כולם.
לדעתי שהאישית יהיה מצויין אם יהיה מישהו או מישהי שיהיה מוכן לנסח מכתב על כל כך שאנחנו בעד החיבור עם עוגן אבל בהצעה הנוכחית אין לנו שום אפשרות להצביע בעד כי למרות שאנחנו מבינים שצריך לתת לעוגן כוח, ההצעה הנוכחית משאירה את אסיפת החברים ללא כוח כמעט כלל ואנחנו דורשים מהם לחזור לשולחן הדיונים. מתנצל שאני לא לוקח את זה על עצמי. דעתכם?
אני חבר באופק ואני צריך מכם תשובה מה גורלי באופק עם טריא אתקשר בנפרד
אברהם אפורי 0544630523
בתאריך שבת, 15 במרץ 2025 ב-20:18 מאת Elad Oved דרך [דיבורים באופק] <noreply@ofek.site.co.il>:
כאן זה פורום חברים, אנחנו לא יכולים לעזור לך, אבל ברור לי מה תגיד לך ההנהלה, שהחוזה שלך הוא מול טריא ואין להם כוח שם לעזור לך יותר ממה שכבר נעשה. טריא תוכל להחזיר למלווים רק בקצב שהכסף חוזר מהלווים, כל עוד לא ישתפר מצב הכלכלה במדינה ויגיעו מלווים חדשים.
במילים אחרות, אשמים כרגע סמוטריץ’, ביבי, והחמאס. היהודיסטים והאיסלמיסטים.
נכון בעיקרון.
זה מצריך רגולטור שיש לו מושג מה כתוב בחוק ושאיכפת לו.
באופן אישי לא הייתי מהמרת על זה.
הם לא רוצים לתת לנו הלוואה ושאנחנו נעשה. הם רוצים להפוך להיות מי ששולט באגודה. אנחנו מנסים לתקן את זה למודל שיאפשר להם להשפיע, אבל לא לבטל את הדמוקרטיה באגודה.
באופן אישי, כמה מאות חברים פה ידאגו ליידע אותו ולהזכיר לו.
עקבתי אחרי ההתפתחויות האחרונות ולעניות דעתי אם כוונת עוגן אינה רק לעזור בלזרוק עוגן הצלה, וכל האופי של ״אופק״ ישתנה לחלוטין מהמהלך הזה, אז עדיף לצאת לגיוס המונים ולשמור על צביון אופק. יודע שהדברים יותר מסובכים במציאות, אבל אם אופק תחדל להיות אופק ויהיה רק עוגן שמעגן בתוכו חלק קטן מאופק, כל הדרך הארוכה הייתה לחינם. כך אני רואה את הדברים לפחות.
היה פעם "בנק חברתי " בנק הפועלים. הוקם ע"י ברל כצנלסון, שלטה בו ההסתדרות באמצעות מוסדותיה, אמנם לא כאג"ש אבל המטרות היו לשרת את ציבור העובדים אותו ייצגה ההסתדרות. רק שעם הזמן הפך הבנק יותר ויותר מסחרי, הסתבך ולבסוף נמכר לאריסונים.
אם ישפרו עמדה ויראו נכונות לשיתוף פעולה ולא השתלטות המצב אכן יישתפר.
מה ייקרה אם לא, בפסקה 6 כתבת שאולי כן יהיה אפשרי להסתדר גם בלעדי עוגן, אם כי קשה מאוד. במידה והמהלך עם עוגן לא יצא לפועל, מה נוכל לעשות כדי להמשיך במתכונת הנוכחית כדי להגיע לתוצאה הרצויה?
תוכלי לפשט את זה לכדי פעולות ממשיות?
אופק וטריא הם שני גופים נפרדים, על עתיק אופק אנחנו מדברים פה ואתה תהיה חלק ממנו בלי קשר למה שקורה לך עם טריא.
לגבי טריא כמו שעירא כתב לך הכסף שהשקעת יצא כהלוואות לאנשים, ברגע שהאנשים יחזירו את ההלוואות הכסף שלך יהיה זמין ונזיל להוצאה.
הדבר היחיד שצריך לשים לב אליו בחשבון בטריא וכבר כתבתי על כך בעבר, שים לב שבחשבון שלך לא בחרת באפשרות השקעה חוזרת של כספים, ואם בחרת באפשרות זאת, בטל אותה אחרת הכספים לא יהיו נזילים לעולם ולא תוכל להוציא אותם.
היתה לי אתמול פגישה נוספת עם מנכ"ל עוגן, היועץ המשפטי ומי שמונתה להיות הפרויקטורית לעניין אופק.
יש נכונות להגיע להסכמות לגבי מודל הבחירה של הוועד המנהל וגם לגבי הקמת מועצה (בשלב הזה כהחלטת אסיפה ולא כתיקון תקנון, אבל עם זה אפשר לחיות).
יש חילוקי דעות בתוך עוגן וזה עלול לקחת זמן. אמרתי לשגיא, שהנוסח לאישור האסיפה הוא בלתי נסבל בעיניי וצריך תקן אותו, כדי שנוכל להביא את הדברים ברוח חיובית בפני החברים. אני לא יודעת להסתמך על ‘כוונות’ רק על טקסטים.
מקווה שנצליח.
יותר נכון זה שהיה בארץ את משבר הבנקים וכדי שכל הבנקים לא יפשטו רגל(ואחריהם כל המשק) המדינה הלאימה את הבנקים, ולאחר המשבר הוציאה את הבנקים למכירה במכרז.
האם צריך לבדוק שינוי מועד האסיפה ו/או סדר היום שלה בעקבות השיחות שלך ? אני חושש שאם המתווה יאושר כפי שמביאה אותו ההנהלה, יהיה קשה מאד ואולי בלתי אפשרי לחזור לאחור.