מכתב לוועד המנהל - ההסכם עם עוגן

שלום חברי אופק,

מקווה שכמה שיותר מכם השתתפתם במפגשי החברים המקוונים שהתקיימו בשבועות האחרונים, למדתם והתעדכנתם לגבי המתווה המתגבש מול עוגן.
בשרשור אחר העליתי תיאור מתמצת של המצב כפי שאני מבין אותו, וכמה הצעות שעלו מצד חברים שונים.

כאן אני אסתפק ממש בראשי פרקים + הזמנה לפעולה.

אז מה אנחנו יודעים עד כה:

1. אופק בצרות - חייבים לגייס הון עצמי או שהאגודה תקרוס
  2. ניסיונות למצוא שותפים לדרך לא צלחו. עוגן היא הגוף הכי דומה בחזון והיחידה ללא מטרת רווח שמעוניינת לפעול איתנו בשיתוף פעולה
  3. עוגן הציעה מתווה בו היא ממנה 5 מתוך 9 מחברי הוועד המנהל, ובכך משיגה שליטה בפועל בוועד ובאגודה. המתווה הזה הוא בעיני רבים פגיעה באופק כקואופרטיב דמוקרטי
  4. הטענה היא שמתווה נועד למנוע ניצול לרעה של ההון של עוגן ע"י חברי האגודה (למשל הפרטת האגודה וחלוקת ההון בין החברים). מצד שני, עוגן סירבו להעביר רשימה של נושאים שמטרידים אותם כדי שיעוגנו באופן כזו או אחר בתקנון או מול רשם האגודות השיתופיות.
  5. לעוגן הועברה הצעה למתווה חלופי בו מתקיים תהליך הסכמה על המועמדים (בהתאם לכשירויות המקצועיות הנדרשות ע"י התקנון) לפני הבחירות הכלליות של כל חברי האגודה. זה הועבר לבדיקת עו"ד חיצוני כבר לפני למעלה מחודש ובינתיים לא התקבלה תשובה.
  6. כיוון שהבחירות נדחו בפעם האחרונה, ויתקיימו ב-31/8, יש להנהגה הנוכחית חלון הזדמנויות קצר מאד לסיים לגבש עסקה עם עוגן ולהביא לאישור האסיפה הכללית.

בשורה התחתונה - שיתוף הפעולה עם עוגן הוא חשוב, בלעדיו לא בטוח שיש עתיד לאופק. אלא שהאווירה הכללית היא שזה או הקמת הבנק החברתי או שמירה על אופק כקואופרטיב דמוקרטי.
מנגד, עלו לא מעט רעיונות מצד חברי אגודה רבים לאיך ניתן לשמור על האינטרסים של עוגן בדרך שאינה שינוי הרכב הוועד המנהל (או שינוי פחות קיצוני שלו), או לאיך ניתן לחזק את המנגנונים הדמוקרטיים של אופק אל מול השינוי.
מוזמנים לקרוא על זה בהרחבה בשרשור שהוזכר למעלה.

למיטב ידיעתי, רעיונות אלו לא זכו להתייחסות רצינית מצד הוועד המנהל וההנהלה של אופק.
יש לנו חלון זמן קצר מאד לסיים לגבש עסקה עם עוגן, ואנחנו רוצים שזו תהיה עסקה טובה שלא תדרוש מאיתנו לוותר - לא על השקת השירותים הבנקאיים ולא שמירה על אופק כקואופרטיב.

לכן - אני מזמין את כל מי שהקואופרטיב חשוב לו, לחתום על המכתב המצורף אשר יישלח לוועד המנהל ולמנכ"ל אופק.

איך חותמים? ניתן להשיב בשרשור - שם מלא וכתובת דוא"ל, או להעביר אליי לכתובת המייל odedmish@gmail.com
מיותר לציין שהחתימה על המכתב מיועדת עבור חברי אופק בלבד.

מוזמנים להעיר הערות על תוכן המכתב - אך הרוח הכללית שלו לא תשתנה.
שיהיה לכולנו שבוע טוב עם בשורות טובות.

שלום רב

היכן המכתב המצורף על מנת שאראה על מה אני חותמת?

בברכה,
נועה כהן.

בתאריך יום א׳, 23 ביוני 2024, 03:00, מאת עודד משעולי דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

חותם על המכתב שניסח החבר עודד משעולי. עמית זגורי amitzaguri37@gmail.com

בתאריך יום א׳, 23 ביוני 2024, 5:30, מאת עודד משעולי דרך [דיבורים באופק] ‏<noreply@ofek.site.co.il>:

הי נועה,

יש ללחוץ על הקישור כאן - החלק בכחול:

לחילופין, הקישור עצמו:

יום נעים

עדי אופיר
Adiofir31@gmail.com

עודד שלום
אני מודה לך על הנוסח המפורט. לדעתי יש בו בקשה לתפוס את המקל בשני הקצוות.
אני רוצה להאמין שההנהלה עושה כל שביכולתה כדי לצמצם את ההשפעה של עוגן בהתנהלות של אופק.
מאידך עוגן מעוניינת להבטיח את ההשפעה על הניהול של אופק מכיוון שההנהלה לא הצליחה בדרכה ולכן נדרש השינוי.
כדי שהמכתב יהיה בעל אפקטיביות צריך לתת לדרישות סדרי עדיפות:

1. יש לספק את ההון הדרוש להשקת השירותים הבנקאיים, בראש ובראשונה ללא זה אין זכות קיום לאגודה.

(מתן בטחונות לשותפה הפוטנציאלית והבטחת האינטרסים המשותפים של הגופים.) זה יהי תנאי של על חברה כדי להשקיע כסף ולכן הוא מיותר

2. לצמצם את הפגיעה במנגנונים הקואופרטיבים והדמוקרטיים של אופק,

תקן אותי ואת הנוסח .

תודה

‫בתאריך יום א׳, 23 ביוני 2024 ב-2:59 מאת עודד משעולי דרך [דיבורים באופק] <‪noreply@ofek.site.co.il‬‏>:‬

הי איציק,

תודה על התגובה.
במכתב יש בקשה לא לוותר על שתי המהויות - להגדיר שאלו שני קצוות זה כבר להניח מראש שהם לא יכולים להתקיים יחדיו.

מבחינת סדרי עדיפויות - להנהלה יש כבר סדר עדיפויות מאד ברור, והוא גם לגיטימי עד מידה מסויימת, הם בטוח לא צריכים שאנחנו נטען זאת בשבילם.
מטרת המכתב היא אחת - להבהיר שהעדיפות השנייה (הקואופרציה) חשובה לנו חברי האגודה לא פחות (או מעט פחות).

אם אתה לא מסכים עם זה אתה כמובן לא חייב לחתום.
ההרגשה שלי כרגע היא שעלו הרבה מאד הצעות מעניינות כיצד לעשות זאת, כולל אחת במפגש הזום האחרון, אבל הן לא נשקלו באמת.

ברור שההנהגה לדורותיה לא הצליחה לנהל נכון את הפעילות. לאור המצב כיום נראה שהייתה אי הבנה בסיסית לגבי התהליך - מתחילתו.
יש לבחור צוות , לא מההנהגה הנוכחית, שינהל את המו"מ עם עוגן ויברר מהם תנאיו להפעלה של הבנק הקואופרטיבי ובמה הוא יהיה שונה מהבנקים המסחריים.
מתנדבים ?
בינתיים מציע להפסיק כל! פעילות שבצידה עלויות .
להמשיך להתדיין באמצעות המדיה
ליזום מפגשים ביתיים כשצריך
ייתכן שהמיזם הקדים את זמנו .
לשקול חלוקה של מה שנשאר?? בין החברים ולצפות לימים אחרים.

בוקר טוב. המכתב כשלעצמו הוא יוזמה חיובית. יש לי מספר הערות לתוכן. 1. להציג את שתי האפשרויות : בחירה בין המשך שמירת אופק כקואופרטיב לבין הקמה של הבנק החברתי (יחד עם עוגן) אינה הצגה מדוייקת. ללא כניסת גורם המסוגל להעמיד את ההון הדרוש לא יהיה בנק חברתי. לכן בעיקרון הכנסת גורם כזה הכרחית. (אגב- האם נבדקה האפשרות להכניס את ההסתדרות כשותפה ? היה לה פעם בנק , בנק הפועלים , זוכרים?). 2. הזכרת את המטרה של עוגן “עוגן – הקרן להלוואות ללא ריבית”,, זו אינה מטרת אופק , באופק הכוונה לתת שירותים נוספים מעבר להלוואות, וכמובן גם לגבות ריבית על ההלוואות כדי שיהיה מקור להפעלת האגודה בשוטף. מעבר להערות אלו , אני מסכים לתוכן המכתב ומקווה שהנהלת אופק תשכיל לגבש מיתווה שיאפשר שמירה על מבנה האג"ש לצד גיוס הסכום הדרוש להפעלה כהון עצמי. הדרך האחרת משמעותה היא שאנו תורמים את כל מה שנוצר במהלך שנות קיום אופק ל"עוגן", כולל כמובן ערך המניה שרכשנו. זו המשמעות של מתן רוב מוסכם לעוגן בועד המנהל, שאיני יודע איך הוא יכול להתקיים באג"ש בה לכל מניה יש קול אחד בלבד, שווה לכל בעלי המניות. אם השאלות הללו שלי מקבלות תשובות מספקות, אין לי התנגדות להסכם עם עוגן. אם לא יושג הסכם יש לי חשש שהמשמעות היא סגירת הסיפור החשוב והמעניין של אופק והחלום נגוז. כמובן שגם במקרה זה כל השקעותינו ירדו לטמיון. איך פותרים זאת ? אולי ע"י העברה מסודרת של אופק ל"עוגן" או לכל גוף אחר שיהיה מוכן “לקנות” את הפעילות מאיתנו תמורת פדיון מניות חברי אופק במלואן והפעלת אופק ע"י אג"ש חדשה. לעורכי הדין ולהנהלת אופק הפתרון.

הי ישיעהו,

תודה על התייחסותך.
בתגובה להערותיך:

אדרבא, כך מציגים זאת הנהגת אופק הנוכחית. ברור שהשגת ההון היא חיונית וזה גם מצויין במכתב. אני באופן אישי בהחלט תומך בעסקה עם עוגן, רק לא במתווה הנוכחי. יש חלופות שלא נבחנו ואותן אנחנו מבקשים לבחון.

שותפות עם ההסתדרות נבדקה מספר פעמים לאורך שנות קיומה של אופק, ללא הצלחה לצערי. בסבב האחרון ובהקשר של גיוס ההון נעשו נסיונות ליצור מגעים, גם אני ניסיתי לקדם את זה מעט, זה לא התקדם מעבר לזה.

עוגן מצהירים שהם רוצים להקים “בנק חברתי” שיספק שירותים בנקאיים מלאים הוגנים - אופק סוללת להם את הדרך לכך וזה מה שיוצא להם מהעסקה הזאת.
במובן זה ישנו דמיון בחזון, בכל מובן אחר אלו גופים שונים מאד באופן הפעולה והתיאגוד שלהם.

האם להוסיף את שמך למכתב?
מוזמן לכתוב לי גם באופן פרטי

יום נעים

אתה יכול לצרף את שמי למכתב.

עודד שלום
הנחת היסוד שלי כפי שצייניתי היא שכן אכפת לחברי ההנהלה.
לגבי היכולת שלהם לנהל בצורה אופטימלית, התוצאה מעידה שכנראה לא.
לכן לא מבין את התועלת במכתב.
אם אתה סבור שלחץ של החברים יאלץ אותם להתייחס אצטרף לקריאה.
החשש שלי לקיומו של אופק גובר על החשש שנאבד עצמאות או רווחים. לא בניתי על רווחים ולכן זה לא משנה לי דבר.
לידיעתך

‫בתאריך יום א׳, 23 ביוני 2024 ב-8:36 מאת עודד משעולי דרך [דיבורים באופק] <‪noreply@ofek.site.co.il‬‏>:‬

כתוב לי בבקשה את כתובת המייל שלך כדי שאוכל לצרף את שמך למכתב, מוזמן לשלוח ל-odedmish@gmail.com

מצרף חתמתי בר מלחי טל קריין bar.m.tal@gmail.com
ומוסיף, השבוע התפרסם שההסתדרות הכללית השקיעה 20 מיליון ש"ח בסופר מרקט.
אני מניח שהייתה פנייה להסתדרות להצטרף למיזם (למשל מניה לכל חבר הסתדרות כנגד סכום ההשקעה) + מקום בוועד המנהל וקבלת השפעה… לא מבין מדוע לא צלח

חזי הירשהורן, yhirshhorn@gmail.com.

מסכים עם כל מה שנאמר במכתב, ורוצה להוסיף שבעיני לתת לגוף כלשהו שליטה בועד המנהל זה לשפוך את התינוק עם המים, קל וחומר כשזה גוף זר, חיצוני לאופק, שגוזל את השליטה מחברי הקואופרטיב. אם אי אפשר להקים את הבנק כרגע, אז אי אפשר. נתמקד במה שאפשר. ואם עוגן יכולים לממן את הבנק של אופק, הם יכולים לממן גם בנק משלהם. שיקימו אותו בלעדינו, הגיוון מבורך. לא הגיוני להתנהל כמו חברה פרטית במשך שנים ולא לשתף את החברים בשום דבר, ואז לבוא ולהגיד “נכשלנו, אין כסף, צריך שתוותרו על כל המשמעות של החברות שלכם באגודה, על כל הכוח שיש לכם, ושגוף זר ישתלט”. לא מתאים. בשום אופן.

יוזמה ברוכה וחשובה.
האם למכתב אתה מצרף את המם המלא והאיי-מיל?
אני מעלה את העניין כי המכתב הזה בצירוף כל השמות והאימיילים יהיה רשימת תפוצה חשופה לכל.
אולי שווה לחשוב לצרף רק שמות מלאים.

בגוף המכתב יופיעו רק שמות אלו שביקשו להיות חתומים.
כתובות המייל הן כדי לכתב את כל מי שחתם למייל שייצא להנהלה.

מה אתה אומר רוצה לחתום?

חותם על נוסח המכתב.
גיא ראביד 052-6133022 guyrav@gmail.com
תודה

ברור שאני חותם.
מאוד חשובים לי הפרטים האישיים שלי ואיפה הם נמצאים ולכן לא מפיץ אותם לכל אחד.
הארה - אולי במקום לשלוח מייל לכול מי שחתם פשוט תעדכן פה ששלחת את המכתב?
החשש שלי שמייל בתפוצה של כל כך הרבה אנשים יזלוג לכל מיני רשימות תפוצה וספאם.

תודה ליוזמה. נפלא שיש אנשים איכפתיים. אלא ש
אלא שמה שמונח על הפרק הוא או בנק חברתי-סוציאלי, כפי החזון שהצטרפנו אליו ומיממנו מכספנו, או שנעמוד על עקרון הקואופרציה ואולי נשאר עם עקרונות נעלים, אבל ללא יכולת עשיה.
ככל שאנחנו יותר דורשים שקולנו ישמע, כן עוגן תבין שהיא חייבת להתגונן מפנינו ולשמור שליטה. שמנו כסף כדי שהחלום יתגשם. מה איכפםת לי מי מגשים אותו? להיפך, עוגן הוכיחו שנים רבות שהם פועלים בדיוק ברוח שחלמנו. מצידי שיקראו לזה בנק עוגן ולא בנק אופק, למי זה משנה??? העיקר שזה יתגשם (ובלעדם זה לא).